Protecție prin vaccinare. Majoritatea părinților din R. Moldova își imunizează la timp copiii
Nouă din zece părinți își vaccinează copiii la timp conform calendarului de imunizare, motivând că acest lucru le protejează sănătatea și îi apără de boli grave. Totuși, există și mame care sunt mai sceptice în privința vaccinurilor sau preferă să urmeze un program personalizat de vaccinare. Medicii avertizează că imunizarea la timp este crucială pentru prevenirea multor boli grave. Potrivit lor, este important ca părinții să primească informații clare și să fie susținuți de comunitate, pentru a lua cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor lor.
Pe Valeria Dubovca, în vârstă de 22 de ani, am întâlnit-o în timp ce se plimba cu fiica ei Laura, de șapte luni. Tânăra mamă spune că ține cont de sfaturile medicului și vaccinează copilul când este necesar. Valeria spune că i-a administrat toate vaccinurile obligatorii conform vârstei.
„Noi am trecut foarte bine, deseori copiii au temperatură, nu dorm nopțile, fac multă isterică, la noi a fost foarte bine, din contra, căuta joacă și am dormit și nopțile bine”, a relatat Valeria Dubovca, mamă.
Și Aliona Koneva ține cont de calendarul de imunizare și, atunci când vine timpul vaccinării, merge la medic împreună cu fiul său mai mic, Nichita, în vârstă de un an. Femeia spune că în cazul fiului său mai mare nu a respectat întocmai graficul de imunizare, deoarece băiatul a fost bolnav o perioadă.
„Cu cel mic le facem deocamdată pe toate după calendar, dacă vaccinul este de calitate. Noi am cumpărat vaccinuri de calitate și le-am făcut. Înainte de a vaccina copilul, mai facem analize de sânge ca să nu fie un proces inflamator în organism. Dacă copilul este sănătos, facem vaccinul, dacă se descoperă un proces inflamator în organism, așteptăm până se însănătoșește”, a spus Aliona Koneva, mamă.
Sunt și mame care își vaccinează copiii după un calendar individual. Este și cazul Elenei Golic. Femeia spune că a administrat vaccinul la ambii copii cu o anumită întârziere, ținând cont de starea lor de sănătate.
„Copilul are doi ani, noi am făcut abia al treilea vaccin, care trebuia făcut la șase luni, noi ne uităm după starea de sănătate a copilului. Primul an nu ne-am grăbit să facem vaccinul, l-am făcut doar atunci când s-a născut și primul an nu l-am mai administrat. Micuței Afina i-am făcut acum, nu mergem după grafic, nu ne grăbim, să zicem că dacă trebuie la trei luni să facem vaccinul, nu ne grăbim, l-am făcut la patru luni și jumătate, aproape de cinci luni”, a povestit Lena Golic, mamă.
Medicii subliniază că vaccinarea copiilor este importantă, deoarece previne boli precum rujeola, tusea convulsivă, iar calendarele individuale de imunizare sunt întocmite doar de medic. Potrivit specialiștilor, anul trecut, rata de vaccinare a copiilor a fost în creștere față de anul 2022.
„Primul vaccin administrat la copil este în primele ore după naștere, este vaccinul contra hepatitei virale B, mai departe la trei zile după naștere și două luni, patru, șase luni, urmează să primească anumite rapele de diferiți antigeni, 13 în total la număr pe parcursul întregii vieți, care vor proteja persoana de 13 boli infecțioase. Dacă obiectivele spun 95 la sută acoperire vaccinală pentru fiecare antigen în parte, noi am avut acoperire în unele teritorii și de 85 la sută pentru infecția rotavirală”, a declarat Nicolae Furtună, medic epidemiolog, ANSP.
Un studiu realizat privind cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova arată că 74,4% au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor, iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului. Conform studiului, cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au medicii, cu o pondere de 62,1%; membrii familiei - 52,1%, și membrii comunității, cu o cotă de 30,9%.