Social

Agricultorii admit că ar putea relua protestele. Maia Sandu: „Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată nu există”

După două ore de discuții cu președinta Maia Sandu, agricultorii avertizează că vor relua protestele, pe 10 octombrie, dacă nu vor fi identificate soluții concrete la revendicările lor. Asociația Forța Fermierilor insistă în continuare pe revizuirea legii adoptată recent de Parlament care oferă posibilitatea agricultorilor să negocieze cu creditorii restructurarea datoriilor în următoarele 6 luni. Fermierii spun că legea nu este funcțională, iar termenul de 6 luni este prea mic. Ei speră însă că vor fi identificate soluții de compromis la ulterioarele ședințe, care vor avea loc cu toate părțile implicate.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Cei mai afectați de intemperiile din acest an sunt agricultorii din sudul țării. Unul dintre ei, Gheorghe Jurcanu din Cahul, spune că a înregistrat în ultimii ani pierderi de milioane de lei. Fermierul mai speră că legea cu privire la măsurile de sprijin acordate fermierilor după seceta din acest an va fi revizuită și că va putea renegocia unele condiții de plată cu creditorii.

N-am primit nimic, să zicem că suntem gata, că mâine să ne ducem în câmp și să avem o aspirație nouă, că e acta să rezolv întrebările noastre, nu știu. Cinstit sunt din raionul Cahul, dar nu știu ce să le spun la agricultori, că o să întrebe băieții. Până la urmă și ce-am rezolvat? Nimic, practic. La ziua de azi, dacă nu o să avem reeșalonări de la bănci și de la vânzătorii de imputări, trebuie să mă gândesc să vând acolo acele 100 de tone de grâu și să dau câte vreo 100 de mii, să închid acolo, acolo, să fac față, ca să pot activa în anii viitoare”, a declarat agricultorul.

Fermierii susțin că nu au primit răspunsuri concrete de la șefa statului la solicitările pe care i le-au prezentat astăzi. Ei speră însă că vor fi identificate soluții de compromis la ulterioarele ședințe, care vor avea loc cu toate părțile implicate, a precizat directorul executiv Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.

Legea, în mod normal, nu poate fi schimbată după ședința avută cu doamna președinte. Ca să zicem că am ieșit de la ședință și o schimbăm acum. Ea necesită a fi modificată cu discuție largă între toți actorii implicați. Cei ce am spus noi, fermierii, furnizorii, băncile, guvernul, Banca Națională și Parlamentul. Astăzi nu am pus în careva termen, dar termenul limită de, să spunem așa, luarea deciziilor s-a anunțat în ziua când s-a finalizat protest și 10 octombrie, agricultorii finalizând a lor lucrări și însămânțările care le-au de făcut acum, va fi un termen când noi o să revenim la discuții sau proteste”, a spus directorul executiv Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

În reacție, președinta Maia Sandu a spus că problemele din sectorul cerealier „sunt complicate” și că situați „dificilă” se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță. În context, șefa statului a precizat autoritățile vor identifica un instrument clar pentru protejarea fermierilor de penalitățile exagerate și silite.

Am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există... () Din discuția de azi este clar că noi, cu toții, conștientizăm că schimbarea climei este inevitabilă și e nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu avem aceeași problemă an de an. Totodată, sunt convinsă că asemenea discuții, dar și punerea în practică a unor soluții viabile se pot face doar prin dialog. Pentru că noi ne dorim ca agricultura moldovenească să prospere și ajutorul statului să ajute anume în acest sens”, a declarat Maia Sandu, conform unui comunicat emis de Președinție.

Amintim că săptămâna trecută agricultorii din mai multe raioane din țară au protestat, timp trei zile, nemulțumiți de legea adoptată recent de Parlament care oferă posibilitatea fermierilor ca în următoarele 6 luni să negocieze cu creditorii restructurarea datoriilor. Ei spun că aceasta nu este funcțională și este valabilă pentru un termen limitat.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Citește mai mult