Economic

Sergiu Tofilat: În urma pierderilor suportate în 2023, concernul rus „Gazprom”, cel mai probabil, va fi subvenționat de stat

„Gazprom” a încetat să mai fie cea mai profitabilă companie din Rusia. Aceasta nu se mai regăsește în top 100 al clasamentului Forbes. În 2023, pierderile„ Gazprom” s-au ridicat la un record de aproximativ 600 de miliarde de ruble sau 6,5 miliarde de dolari. Motivul acestui declin este pierderea pieței europene. Experții nu văd perspective de îmbunătățire a poziției financiare a companiei. Într-un comentariu pentru Moldova 1, expertul în energetică Sergiu Tofilat a remarcat că „Gazprom” se va transforma, probabil, din cea mai profitabilă companie în una subvenționată de stat.

geologorazvedka.gazprom.ru/
Sursa: geologorazvedka.gazprom.ru/

„Având în vedere că administrația ”Gazprom” a fost nevoită să ducă la îndeplinire voința politică a Kremlinului (aceasta este încercarea lui Putin de a face presiune asupra Uniunii Europene, de a șantaja țările europene, inclusiv Republica Moldova, prin întreruperea alimentării cu gaze, aceste încercări de șantaj au eșuat), ”Gazprom” a pierdut cea mai mare piață de desfacere. Dacă ne uităm la exporturile de gaze rusești către țările europene, a fost un vârf în 2019 - 180 de miliarde de metri cubi, cantitate vândută de ”Gazprom” pe piața europeană. Volumele au scăzut până la 30 de miliarde de metri cubi, adică de șase ori. ”Gazprom” are contracte pe termen lung, pe care le-a încălcat prin nelivrarea volumului corespunzător. Prin urmare, împotriva ”Gazprom” sunt formulate pretenții în valoare de peste 20 de milioane de euro. Situația financiară a companiei este foarte proastă. Și în locul profiturilor pe care ”Gazprom” urma să le direcționeze în bugetul Federației Ruse, acum, invers: din buget sunt direcționați bani pentru ”Gazprom””.

Situația financiară a „Gazprom” se va înrăutăți și mai mult din 1 ianuarie 2025, când expiră acordul privind tranzitul gazelor prin Ucraina. Acest lucru va reduce și mai mult livrările către Europa.

„Nu cred că vor falimenta. Cel mai probabil, ”Gazprom” va fi subvenționat din bugetul Federației Ruse, pentru că înțelegem că locuitorii Federației Ruse nu pot fi lăsați fără gaze. Dar pentru vecinii noștri din Ucraina, care ne protejează de agresiunea lui Putin este o veste bună pentru că Putin va avea mai puțini bani pentru a-și finanța campania militară împotriva Ucrainei și împotriva noastră”.

„Gazprom” nu a reușit încă să se adapteze la piața asiatică, subliniază expertul.

„Există gazoductul Power of Siberia, prin care ”Gazprom” furnizează gaz Chinei, dar volumele de acolo nici măcar nu sunt aproape de ceea ce „Gazprom” a vândut în Uniunea Europeană. ”Gazprom” exportă aproximativ 28 de miliarde de metri cubi în China, iar în Europa vindea 180. Și prețul este foarte diferit. Prețul pentru China este în jur de 250-270 de dolari. Anul acesta poate fi mai mic și nici măcar nu acoperă costul, adică investițiile pe care le-a făcut ”Gazprom” în construcția acestui gazoduct”.

Citește mai mult