FOTO // ONG-urile de media și Compania „Teleradio-Moldova” condamnă actul de vandalism asupra sediului radiodifuzorului public național
Încă două instituții ale statului au fost vandalizate noaptea trecută. Este vorba despre sediul Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și cel al Curții Supreme de Justiție. Poliția anunță că a stabilit deja un cerc de suspecți, pe marginea acestui caz fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale necesare.
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă cu vehemență vandalizarea clădirii Companiei Publice „Teleradio-Moldova” (TRM) și solicită o investigare rapidă și eficientă a acestui incident. ONG-urile sunt profund îngrijorate de activitățile subversive îndreptate împotriva instituției publice de televiziune.
„Este o situație regretabilă care cu siguranță o condamnăm cu vehemență. Provoacă multe semne de întrebare având în vedere și contextul în care ne aflăm, dar și faptul că între timp mai multe edificii ale unor instituții de stat au fost atacate în aceste zile. Totodată, ne exprimăm speranța că organele de drept vor investiga prompt această situație, iar autorii acestor vandalizari vor fi trași la răspundere”, a spus directoarea adjunctă a CJI, Anastasia Nani.
De asemenea, ONG-urile reamintesc că, în urma amendamentelor din iunie 2022, Parlamentul a inclus TRM în lista instituțiilor publice care beneficiază de pază de stat. În acest context, ele solicită consolidarea securității TRM, considerată o instituție de importanță strategică pentru stat, și implementarea unor măsuri sporite pentru asigurarea integrității și funcționalității acesteia.
Compania Publică „Teleradio-Moldova” condamnă „cu vehemență” actul de vandalism asupra sediului său, care a fost stropit, noaptea trecută, cu vopsea. Instituția cere oamenilor legii să identifice făptașii. Directorul general adjunct al TRM, Andrei Zapșa, precizează că actul de vandalism „nu ne intimidează”, atât timp cât jurnaliștii „Teleradio-Moldova” sunt în serviciul publicului, servesc societății și își fac munca într-o manieră corectă și demnă.
„Știam, din luări de atitudine anterioare, că suntem nominalizați ca țintă de către grupuri radicale. La mijloc este faptul ca oamenii noștri își fac treaba de jurnaliști într-o manieră corectă și demnă. Nu ne intimidează acest act de vandalism, atâta vreme cât știm că suntem în serviciul publicului și servim societății. Dar ne dorim, sigur, ca poliția să îi dezvăluie pe făptași. Condamnăm cu vehemență această acțiune”, a spus directorul general adjunct al Companiei „Teleradio-Moldova”, Andrei Zapșa.
Persoane necunoscute, care ar fi fost recrutate pentru a vandaliza instituții ale statului din Republica Moldova, în scop de destabilizare, au atacat în noaptea de 27 spre 28 septembrie atât sediul Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, cât și pe cel al Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a identificat deja un cerc de suspecți și desfășoară acțiuni procesuale penale în acest caz. Contactat pentru detalii, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că ancheta se derulează rapid.
„Poliția are suspecți în aceste cazuri și deja a acumulat probe ale acțiunilor. Se lucrează acum avansat și vă asigurăm că o să-i reținem. Ieri, au fost reținuți doi, iar la Moscova au fost 20. Vom reveni cu detalii”, susține Viorel Cernăuțeanu.
Noaptea trecută, a fost vandalizată clădirea Companiei „Teleradio-Moldova”. Persoane necunoscute au stropit cu vopsea de culoare roșie ușile de la intrarea în instituție.
Amintim că, ieri, Poliția a anunțat că au fost vandalizate sediile Guvernului și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Acțiunea a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Două persoane au fost reținute. Fiind audiați de poliție, cei doi au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Doar pentru vandalizarea clădirii Guvernului aceștia au declarat că au primit 5000 de euro.
Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă la aceste exerciții este mult mai mare.
Citește mai mult