Dezinformare și atacuri cibernetice: Cum ajută Marea Britanie la întărirea securității Republicii Moldova
Federația Rusă recurge la strategii complexe de destabilizare pentru a slăbi Republica Moldova, avertizează ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Fern Horine. Potrivit acesteia, Kremlinul se folosește de campanii de dezinformare și intervenții hibride pentru a influența evenimentele politice și sociale din Republica Moldova, în încercarea de a menține țara sub controlul său.
„Am fost foarte dornici să facem publice aceste informații pentru că scot la iveală un plan detaliat a ceea ce Rusia vrea să facă aici, cum Kremlinul vrea să destabilizeze Moldova și să o mențină în sfera sa de influență. Așa că a fost un pas foarte important de a împărtăși aceste informații în mod deschis și public cu poporul moldovenesc, astfel încât să înțeleagă că anticipăm ce s-ar putea întâmpla”, a declarat ambasadoarea într-un interviu la Moldova 1. Afirmațiile sale vin în contextul declarației comune emisă în iunie de Marea Britanie, SUA și Canada, în care au avertizat asupra planurilor de interferență rusească în alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.
Marea Britanie, alături de alți parteneri internaționali, își concentrează eforturile pe contracararea acestor amenințări prin combaterea dezinformării și întărirea capacității de securitate cibernetică a Republicii Moldova, a menționat Fern Horine.
Un exemplu recent al sprijinului acordat este inaugurarea centrului Cybercor din cadrul Universității Tehnice din Chișinău, unde experții moldoveni vor fi instruiți pentru a deveni specialiști cibernetici de top.
„Acest institut sau acest centru va pregăti specialiștii cibernetici de mâine pentru a ajuta la asigurarea faptului că, fie că este vorba de afaceri, fie de guvern, există o igienă cibernetică, suntem conștienți de lumea cibernetică în care trăim, lumea digitală în care trăim și care poate ajuta, de asemenea, la digitalizarea Moldovei și la planurile țării de a se asigura că serviciile sunt accesibile publicului. Dar când vă gândiți la toate tipurile de amenințări cu care se poate confrunta Moldova, pentru mine, dezinformarea și securitatea cibernetică sunt două domenii foarte importante în care ajutăm guvernul”, a explicat ambasadoarea.
Pe lângă eforturile din sfera digitală, Regatul Unit sprijină consolidarea instituțiilor din Republica Moldova prin cooperare juridică. Referitor la cetățenii moldoveni care locuiesc în Marea Britanie și sunt suspectați de activități ilegale, Horine a subliniat că „Guvernul britanic are o politică clară de a nu dezvălui informații despre cazuri exacte și chestiuni juridice aflate în curs de desfășurare”, dar a subliniat angajamentul Londrei de a combate criminalitatea și de a sprijini aplicarea legii în colaborare cu autoritățile moldovene.
„Am folosit regimurile de sancțiuni pe care le avem la dispoziție pentru a încerca să contracarăm activitatea care destabilizează Moldova, dar dintr-o perspectivă diferită, din cea a influenței conflictului Rusiei și a Ucrainei”, a declarat ambasadoarea, menționând sancțiunile impuse de Regatul Unit împotriva lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Totodată, Marea Britanie a sancționat peste 2000 de persoane ca parte a regimului său mai larg de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a diminua influența Kremlinului în regiune.