Social

Corespondență // NATO și Austria, o țară cu neutralitatea selectivă

Austria, unde duminică, 20 septembrie, au avut loc alegeri, este, împreună cu Irlanda, Cipru și Malta, una din cele patru țări membre ale Uniunii Europene care nu sunt membre NATO. Austria are relații oficiale cu NATO din 1995, când s-a alăturat programului Parteneriatul pentru Pace (la un an după Republica Moldova). Nu este așadar o întâmplare că sărbătoarea națională a Austriei este pe 26 octombrie, dată la care, în 1955, parlamentul de la Viena a aprobat o declarație de neutralitate eternă.

Asta înseamnă că din punct de vedere tehnic și juridic Austria nu poate adera la NATO și mai arată și importanța neutralității pentru identitatea națională austriacă. În timpul Războiului Rece, neutralitatea Austriei a contribuit la stabilirea sediului central la Viena de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Viena găzduiește, de asemenea, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (sau OSCE) și este unul din cele patru principale sedii ale ONU.

Sondajele recente arată că această neutralitate rămâne populară pentru trei sferturi din populația austriacă. Războiul din Ucraina nu pare să fi avut un impact major. În Austria, politica externă a fost în mare parte externalizată către Bruxelles și orice subiect care ar putea duce la o discuție potențial incomodă despre neutralitate este grijuliu evitată.

Însemnătatea neutralității Austriei este cu siguranță mult mai difuză în zilele noastre decât a fost în timpul Războiului Rece. În calitate de membru UE, Austria face parte din Politica sa externă și de securitate comună și din Politica de securitate și apărare. Țara participă și la Parteneriatul pentru pace al NATO, din 1995, la un an după Republica Moldova. Unele evoluții recente au adus Austria mai aproape de NATO. În iulie 2023, Austria s-a alăturat inițiativei Sky Shield condusă de germani, care urmărește să consolideze apărarea antiaeriană a Europei în lumina războiului din Ucraina.

Partidul de extrema dreaptă FPÖ se opune acestui pas, în vreme ce politicienii din ÖVP au promovat-o în guvern.

Sprijinul larg pentru neutralitate nu înseamnă neapărat că austriecii doresc să-și mențină o armată mică. O mică majoritate susține creșterea cheltuielilor militare și guvernul a făcut pași în această direcție. Indiferent de componența următoarei coaliții guvernamentale, angajamentul actual de a cheltui militar 1,5% din PIB până în 2028 pare că va fi menținut.

În comparație cu alte țări UE, Austria a păstrat legături semnificative cu Rusia chiar și după invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022. Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria este cea mai mare bancă occidentală care operează încă în Rusia. Guvernul austriac a făcut cu succes un lobby intens în decembrie 2023, pentru ca RBI să fie exclus din cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

De atunci, Banca Centrală Europeană și autoritățile americane au continuat să exercite presiuni asupra RBI și a guvernului de la Viena. Cu toate acestea, în 2024, peste jumătate din profiturile RBl provenea din operațiunile sale din Rusia și Bielorusia.

Dependența de gazul rusesc

Pe lângă legăturile bancare, Austria rămâne dependentă de gazul rusesc. Anul acesta, Austria importă cel puțin 80% din gazele sale naturale din Rusia în fiecare lună. Acest procent este mai mare decât în ultimii doi ani. În acest sens, Austria reprezintă imaginea inversă a Germaniei, care a diversificat progresiv furnizarea sa de energie departe de Rusia din 2022.

Deși nu a fost timp pentru aprobarea parlamentară înainte de alegeri, guvernul austriac recent a fost de acord pentru a revizui actuala strategie de securitate națională, care datează din 2013. Pe atunci, Rusia era descrisă drept „partener”. Noua strategie națională ar defini însă Moscova drept o „amenințare” și ar sublinia necesitatea de a reduce dependența energetică a Austriei de aceasta. Discuțiile pentru crearea unui guvern sunt de așteptat să dureze. UE va acorda o atenție deosebită negocierilor în speranța de a evita un nou guvern austriac care complică sancțiunile UE împotriva Rusiei și ajutorul militar pentru Ucraina.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult