Economic

BNM intenționează să-și extindă utilizarea inteligenței artificiale în mai multe domenii-cheie

Banca Națională a Moldovei intenționează să extindă utilizarea instrumentelor AI în activitatea de supraveghere, unde aceste tehnologii pot îmbunătăți procesul de analiză a rapoartelor, identificând totodată riscurile și asigurând conformitatea mai eficient. Despre aceasta a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul unui seminar organizat de BNR la Sinaia.

Anca Dragu a menționat că în prezent BNM utilizează mai multe instrumente AI pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor, printre care: recunoașterea optică a caracterelor în convertirea documentelor scanate, clasificarea informațiilor-cheie, precum și utilizarea unui asistent de reglementare și conformitate alimentat de inteligență artificială.

„Scopul nostru este să integrăm AI în moduri care să îmbunătățească eficiența operațională și luarea deciziilor, asigurându-ne, în același timp, că aceste inovații nu afectează securitatea datelor și stabilitatea financiară sau”, a spus guvernatoarea BNM.

În cadrul dezbaterii, Anca Dragu a adăugat că inteligența artificială ar mai putea fi utilizată în domenii precum: detectarea fraudelor și combaterea spălării banilor (AML), automatizarea proceselor de raportare, asigurarea consecvenței și acurateții în dosarele de reglementare, modelarea interconexiunilor complexe în sistemul financiar.

Menționăm că la seminarul „Inteligența artificială (AI) și riscurile legate de stabilitatea financiară”, desfășurat la Sinaia, au participat guvernatori ai băncilor centrale din mai multe țări, reprezentanți ai Băncii Centrale Europene și delegația Fondului Monetar Internațional, condusă de directorul executiv Paul Hilbers.

BIS: Autoritățile nu ar trebui să vadă AI “ca pe ceva magic”

Potrivit unui raport publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), băncile centrale ar trebui să profite de avantajele inteligenței artificiale (AI), dar tehnologia nu ar trebui să înlocuiască oamenii în cazul stabilirii ratei dobânzilor. (Banca Reglementelor Internaționale (BIS) - cea mai veche instituție financiară internațională și contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale).

Autoritățile nu ar trebui să vadă AI “ca pe ceva magic”, dar “inteligența artificială poate găsi acul în carul cu fân și poate scoate în evidență vulnerabilitățile sistemului financiar”, a declarat Hyun Song Shin, consilier economic în cadrul BIS.

De asemenea, tehnologia poate modifica radical piața forței de muncă, afectând productivitatea și creșterea economiei. Adoptarea AI pe scară largă ar putea determina firmele să-și ajusteze prețurile mai rapid, ca răspuns la dificultățile macro-economice, cu repercursiuni asupra inflației.

BIS a avertizat asupra riscurilor folosirii AI, cum ar fi noi tipuri de atacuri cibernetice, amplificarea celor existente, și vânzarea masivă a activelor financiare

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult