Alegeri

Unii alegători din diaspora semnalează că nu vor putea vota prin corespondență, deși s-au înregistrat prealabil. Reacția CEC

O aparentă neînțelegere a procedurii de înregistrare prealabilă, care deja s-a încheiat, va împiedica unii cetățeni din diaspora să testeze votul prin corespondență la 20 octombrie. Anastasia Cucuruz, stabilita de mai mulți ani în Islanda, spune că abia acum a aflat că pentru a putea vota prin corespondență trebuia să-și anuleze înregistrarea prealabilă pe platforma CEC și să-și facă una nouă pentru a putea vota prin corespondență.

Într-o postare pe Facebook, Anastasia a scris că anul acesta nu va putea vota, deși a avut posibilitatea de a-și exprima votul prin corespondență. Motivul ar fi o posibilă lacună în sistemul de înregistrare prealabilă.

„Nu este ridicol că tocmai cei care au vrut să voteze și data trecută nu vor putea vota acum? Cei care s-au înregistrat acum peste prima dată vor vota, ceilalți… CEC spune că trebuia să ne anulăm înregistrarea anterioară și să facem una nouă. Serios? Când apeși pe “verificare înregistrare” și scrie că ești deja înregistrat/ă, primul gând logic e să o anulezi și să te înregistrezi iar, nu? 85 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Islanda își așteaptă plicurile, dar le vor primi doar 26”, a scris Anastazia Cucuruz.

Solicitat de „Teleradio Moldova”, vicepreședintele CEC, Pavel Postică a menționat că votul prin corespondență este o premieră pentru CEC și că, din lipsă de timp, nu a fost elaborată o platformă nouă de înregistrare prealabilă, fiind folosită cea veche, la care s-a adăugat opțiunea votului prin corespondență. În același timp, el a declarat că cine nu a respectat instrucțiunea întocmai nu va putea vota prin corespondență.

„Noi am făcut o mică campanie, cât am avut posibilitatea și am informat alegătorii despre opțiunile votului prin corespondență. Am explicat foarte clar că am avut foarte puțin timp la dispoziție și nu am creat un sistem nou de înregistrare prealabilă. Cei care au dorit să-și actualizeze datele, fie pentru înregistrarea prealabilă obișnuită, fie pentru votul prin corespondență trebuiau să urmeze procedurile prescrise de sistem. Noi vom examina toate situațiile, ca să vedem în ce a constat neînțelegerea, eventual. Dacă alte persoane au reușit că o facă, înseamnă că le-a fost clar. Și este vorba de câteva mii de persoane, care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență”.

Totodată, vicepreședintele CEC a precizat că mecanismul de vot prin corespondență a fost pus în aplicare parțial doar la acest scrutin și, deocamdată, nu există o certitudine că această metodă alternativă de vot va fi aplicată pentru alte scrutine.

„După acest scrutin vom face analiza la toate aspectele pozitive și negative, inclusiv la aspectul la care a făcut referire Anastasia, un aspect mai problematic, neînțeles. Or, Comisia Electorală Centrală pentru prima dată pune în aplicare acest sistem. Eu înțeleg regretele, dar tot ce se face se face la timpul potrivit, nu după ce expiră termenul. Noi am primit mai multe semnale privind mai multe probleme. Noi facem față la mai multe provocări și sper să trecem cu brio acest examen”.

Referitor la opțiunile cetățenilor din Islanda, care nu au reușit să se înregistreze pentru votul prin corespondență, Pavel Postică a menționat că aceștia pot merge la secțiile de votare din Suedia sau Norvegia.

Potrivit datelor CEC, pentru scrutinul din 20 octombrie, din Islanda au fost recepționate 34 de cereri de înregistrare prealabilă, inclusiv 26 – pentru votul prin corespondență.

În total, din străinătate au fost recepționate peste 21 de mii de cereri de înregistrare prealabilă, dintre care circa 2000 – pentru votul prin corespondență, dintre care 1086 - din SUA. Cele mai multe cereri de înregistrare prealabilă au parvenit de la moldovenii stabiliți în Rusia (7657), Italia (2490), Germania (1989), SUA (1449), România (1181) și Franța (999).

Menționăm că perioada de înregistrare prealabilă, inclusiv pentru opțiunea de vot prin corespondență, s-a încheiat pe 6 septembrie, iar termenul de anularea a înregistrărilor prealabile a expirat pe data de 25 septembrie.

Amintim că, la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional stabilite pentru data de 20 octombrie 2024, votul prin corespondență va fi implementat pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda.

Potrivit CEC, necesitatea înregistrării prealabile constă în stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota la una din secțiile de votare organizate peste hotarele țării. Acesta este unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, care, împreună cu informațiile despre dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, vor sta la baza deciziei de organizare a secțiilor de votare în afara țării.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult