Creștere alarmantă a cazurilor de intoxicații cu ciuperci în 2024: 137 de persoane afectate, inclusiv 17 copii
De la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 137 de persoane, dintre care 17 copii. Majoritatea acestor cazuri au fost cauzate de consumul ciupercilor culese personal din grădini, livezi, păduri sau cumpărate de la comercianți neautorizați, de pe marginea șoselelor. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Chișinău, dar și în raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Sângerei.
Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, intoxicațiile au survenit în urma consumului unor specii de ciuperci care sunt frecvent confundate cu cele comestibile. Copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice sunt cei mai vulnerabili.
„Simptomele intoxicației includ greață, vărsături, diaree și transpirație excesivă, manifestându-se de obicei în primele două ore după consum. În cazurile severe, pot apărea complicații hepatice și insuficiență renală, care pot duce la deces”, precizează reprezentanții ANSP.
Medicii avertizează că există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinație cu alcool.
Persoanele care nu au suficiente cunoștințe pentru a face diferența ar trebui să evite culegerea acestora și să opteze pentru consumul de ciuperci special cultivate, comercializate în locuri autorizate.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, persoanele urmează să apeleze imediat numărul de urgență 112. Până la sosirea echipei medicale, vor bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei. Nu este bună apa caldă sau sărată. De asemenea, se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului.