Electorala

CEC vine cu precizări privind procedura de vot în ziua alegerilor

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie, Comisia Electorală Centrală va prezenta și datele despre prezența la vot pentru referendumul republican constituțional. Asta pentru că fiecare alegător va semna de două ori pe lista membrilor biroului electoral al secției de votare, atunci când va primi cele două buletine de vot. Procesul de votare rămâne același, iar cele două buletine de vot, pliate, se pun într-o singură urnă.

IPN
Sursa: IPN

După intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă buletinul de identitate, buletinul provizoriu sau pașaportul operatorului, pentru a putea fi inclus în baza de date.

„Participarea alegătorului la alegeri se înregistrează o singură dată. Asta înseamnă că în cazul în care alegătorul la următoarea etapă ia un singur buletin de vot, alegătorul nu este în drept să se întoarcă să solicite repetarea procedurii”, a explicat secretara CEC, Dana Munteanu.

Ulterior, fiecare alegător, odată înregistrat, merge la masa membrilor biroului electoral de la secția de votare, unde își primește buletinele de vot și semnează de două ori pentru fiecare tip de scrutin.

„În cazul în care alegătorul este inclus în lista electorală de bază, acestuia îi sunt înmânate două buletine de vot. Este vorba de un buletin de vot pentru referendumul republican constituțional și unul pentru alegerile prezidențiale. După înmânarea de către membrul biroului electoral al secției de votare a buletinelor de vot, alegătorul decide că nu vrea să participe la unul dintre scrutine, îi întoarce membrului biroului electoral al secției de votare buletinul respectiv și semnează doar pentru buletinul de vot recepționat”, a spus secretara CEC.

Votul este secret, respectiv fotografierea buletinelor de vot este strict interzisă.

„După ce am semnat în lista electorală mă apropii de cabina de vot unde votez. Alegătorul votează, aplicând ștampila votat în cercul în dreptul candidatului pentru care dorește să voteze și în dreptul opțiunii „da” sau „nu” la referendum. După ce a votat, alegătorul pliază buletinele de vot astfel încât să nu fie clară opțiunea pentru care a votat și pune buletinele de vot cu care a votat în urna de vot. Ambele buletine de vot se pun în aceeași urnă”, a informat Dana Munteanu.

În secțiile de votare va fi amenajată și o cabină de vot pentru persoanele cu necesități speciale.

„În fiecare secție de votare, Comisia Electorală Centrală a asigurat că este câte o lupă și câte un plic trafaret. Alegătorul slab văzător sau care are dizabilități de vedere urmează să insereze buletinul de vot în acest plic trafaret și să voteze în dreptul candidatului”, a precizat secretara CEC.

În ziua alegrilor, pe 20 octombrie, pe lângă graficul prezenței la vot a alegătorilor, Comisia Electorală Centrală va comunica și câte persoane au votat pentru referendumul republican constituțional.

„Din trei în trei ore, Comisia Electorală Centrală urmează să iasă în briefinguri, unde o să comunice câți alegători au votat pentru referendumul republican constituțional și câți alegători au votat pentru alegerile prezidențiale. Membrii biroului electoral o să numere din trei în trei ore câți alegători s-au prezentat la secția de votare după numărul de semnături”, a adăugat secretara CEC.

Menționăm că pe data de 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidențiale, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Citește mai mult