Electorala

Dreptul la vot pentru persoanele cu dizabilități, limitat de secțiile inaccesibile în Republica Moldova

Dreptul la vot al persoanelor cu nevoi speciale rămâne limitat în Republica Moldova, chiar dacă autoritățile promit de ani de zile să sporească accesul acestor alegători la procesele electorale. Majoritatea secțiilor de votare din țară nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Iar în ajunul scrutinelor din 20 octombrie, activiștii civici bat din nou alarma și cer măsuri urgente pentru a remedia situația.

Cazul lui Andrei Bulgar: un votant cu dizabilități care s-a confruntat cu inaccesibilitatea la urne

Andrei Bulgar, un tânăr din Chișinău care se deplasează în scaun cu rotile, este unul dintre cetățenii afectați direct de lipsa accesibilității secțiilor de votare. Până în 2020, Andrei obișnuia să voteze la secția de votare din incinta Liceului Teoretic „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, unde exista o rampă de acces adecvată. Însă, la ultimele alegeri, Andrei a fost mutat la o secție de votare dintr-o grădiniță din apropiere, care nu este accesibilă pentru persoane în scaun cu rotile.

„De ce nu m-am dus la grădiniță? Pentru că este inaccesibil orice intrare care poate fi posibilă prin împrejur, sunt scări. Adică intrarea cât de cât poate e faină, dar pentru secțiile de votare trebuie de ridicat vreo patru scări și tocmai atunci ajung la secție”, a povestit Andrei. „Și chiar tare m-am uimit și moral am fost discriminat în privința la aceasta,” a adăugat el.

Andrei consideră că accesibilitatea la secțiile de vot nu este doar o problemă electorală, ci și una care ține de drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități. „Este important pentru binele și prosperitatea țării și pentru un viitor mai bun”, așa a motivat necesitatea de a participa la alegeri.

Accesibilitatea secțiilor de votare rămâne o problemă gravă în Republica Moldova, în ciuda promisiunilor de reformă, susține directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli. Potrivit lui, sub 1% din secțiile de votare sunt accesibile. În jur de 24-25% sunt parțial accesibile, ceea ce înseamnă că persoanele cu dizabilități ar putea să intre acolo doar cu ajutorul cuiva. Iar 75% din secțiile de votare sunt total inaccesibile.

Soluții pentru alegătorii cu dizabilități

„Practic, singura alternativă viabilă pentru persoanele cu dizabilități rămâne urna mobilă, dar trebuie să promovăm dreptul ca acești oameni să voteze în incinta secțiilor de votare”.

Victor Koroli atrage atenția că majoritatea secțiilor de votare sunt amplasate, de fapt, în clădiri publice esențiale pentru comunitate, precum școli, grădinițe, oficii medicale sau primării. „Accesul în secțiile de vot înseamnă, de fapt, acces la educație, informație, cultură, servicii administrative și servicii medicale. Noi am finalizat auditul în 2022 și am evaluat 100% din secții. Deși există anumite mișcări și tendințe spre bine, pașii sunt foarte mici”.

Persoanele cu dizabilități arondate la secții de votare inaccesibile au două opțiuni la scrutinele din 20 octombrie: pot depune cerere pentru a vota la domiciliu sau pot obține un certificat pentru a vota la o secție accesibilă.

„Fiecare alegător care consideră că nu se poate deplasa poate transmite o cerere printr-o rudă, un asistent social sau o altă persoană către secția de votare. Totodată, recomandăm alegătorilor cu dizabilități să identifice pe harta accesibilității secția de votare potrivită și să depună declarația de ședere la pretură, pentru a se apropia de o secție mai accesibilă” spune secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu.

Cererea pentru urna mobilă poate fi depusă în perioada 6 - 19 octombrie, ora 14:00. Iar în ziua votării, aceasta trebuie însoțită de documentul care confirmă gradul de dizabilitate. Certificatul pentru a vota la o secție mai accesibilă poate fi obținut până pe 19 octombrie.

În Republica Moldova locuiesc peste 162 mii de persoane cu dizabilități, circa 6,5% din populația țării, iar copiii cu nevoi speciale reprezintă 2% din numărul total al celor înregistrați, conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult