Luminița Odobescu anunță noi sancțiuni europene împotriva entităților care încearcă destabilizarea Republicii Moldova
„Este esențial ca familia europeană să consolideze rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului din 20 octombrie”. Declarația a fost făcută de șefa diplomației române, Luminița Odobescu, la reuniunea lunară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.
Tot astăzi, ministrul român de Externe a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este vorba de:
guvernatoarea UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Aceasta este criticată pentru asocierea cu oligarhul fugar Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional. Mai mult, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia;
o altă persoană din lista sancțiunilor este Iuri Cuznețov, șef adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat. Acesta a ajuns sub sancțiuni pentru asocierea cu Guțul;
Nelli Parutenco, a treia persoană din listă, este fondatoarea și directoarea organizației „Evrazia”. Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor este sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor;
Ilia Uzun, președinte adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Ilan Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene, în organizarea lui Șor și a asociaților lui;
a cincea persoană este Mihail Vlah, guvernator adjunct și consilier cu presa al lui Guțul. Acesta este acuzat de fapte similare ca în cazul lui Uzun, în plus, de participare la o demonstrație violentă.
Cât despre organizația din această listă de sancțiuni, este vorba despre „Evrazia” - organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale. Sancțiunile sunt aplicate pentru activitate de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.
Șefa diplomației române a precizat că pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică înainte de iarnă, UE trebuie să continue sprijinul pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Republica Moldova în domeniul energetic, transmite caleaeuropeană.ro.
„Salut adoptarea noului regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei și susțin adoptarea de noi măsuri restrictive. În ceea ce privește Republica Moldova, este esențial să trimitem un mesaj politic clar de sprijin înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind aderarea la UE. Salut vizita președintelui von der Leyen la Chișinău și adoptarea Planului de creștere care va stimula reformele și creșterea economică a Republicii Moldova în următorul an. (…) De asemenea, este esențial să consolidăm rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului”, a concluzionat Odobescu.
Amintim că Consiliul Afaceri Externe (CAE) s-a reunit luni, 14 octombrie, la Luxemburg. Întrunirea, prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a inclus discuții despre Republica Moldova în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE care vor avea loc pe 20 octombrie, alegerile din Georgia, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, conform unui comunicat al Consiliului.