LIVE TEXT // Republica Moldova a semnat un „memorandum de înțelegere” cu țările din formatul Nordic-Baltic 8
Miniștri ai Afacerilor Externe și secretari de stat din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) efectuează astăzi, 15 octombrie, o vizită de lucru în Republica Moldova. Aceștia sunt găzduiți la Chișinău de vicepremierul Mihai Popșoi.
18:15
Expert: Vizita miniștrilor arată susținerea țărilor europene pentru parcursul european al R. Molodva
Prezența la Chișinău a celor opt miniștri de Externe din formatul Nord Baltic 8 denotă sprijinul acestor țări pentru Republica Moldova și cetățenii săi în parcursul european și, totodată, susținerea țării noastre în fața ingerințelor Federației Ruse în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, a declarat expertul politic Mihai Mogîldea, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
„Ei ne sunt alături în acest proces de integrarea europeană, dar trebuie să fim foarte atenți la atacurile care vin dinspre Rusia și la încercările Rusiei de a înfrânge democrația din țara noastră. Până la urmă, alegerile sunt pilonul de bază al democrației, iar dacă nu vom reuși să ne mobilizăm, să participăm activ la acest proces de vot, riscăm să cădem pradă acestor atacuri pe fața ale Rusii împotriva ordinii democratice din țara noastră prin intermediul partidelor, candidatiilor, intermediarilor pe care îi finanțează aici în Republica Moldova cu foarte și foarte mulți bani”, a declarat Mihai Mogîldea.
În ultimii ani, țările nordice au alocat resurse semnificative pentru realizarea reformelor, investiții în securitatea energetică și asistența umanitară. Este vorba despre mijloace financiare de peste 128 de milioane de euro. Mihai Mogîldea susține că partenerii externi așteaptă ca Republica Moldova să se mobilizeze în implementarea reformelor și recomandărilor Comisiei Europene, pentru asigurarea continuității parcursului european.
„Ele țin de lupta împotriva corupții, ele țin de reforma justiției, țin de atenuarea și lupta activă împotriva amențărilor hibride, la adresa securității naționale. Deci toate aceste lucruri sunt fundamentale pentru aceste state care, așa cum am spus mai devreme, au parcurs în mare parte același drum ca și țara noastră, atunci când au devenit membre ale Uniunii Europene, sau cunosc din prima sursă din realitățile de pe teren ce reprezintă Federația Rusă și cum trebuie să limitezi influența acestui stat asupra treburilor interne”, a mai spus expertul.
13:34
Dorin Recean: O Moldovă rezistentă, democratică și prosperă va aduce o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea regiunii
Suportul în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, domeniile în care poate fi intensificată colaborarea între țări, combaterea dezinformării și a propagandei au fost discutate de către prim-ministrul Dorin Recean și delegația formatului Nordic-Baltic 8.
Șeful Executivului de la Chișinău a transmis un mesaj de recunoștință pentru sprijinul celor opt țări în eforturile de modernizare a Republicii Moldova, consolidarea securității, creșterea economică și dezvoltarea socială, în contextul reformelor implementate și al avansării în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„O Moldovă rezistentă, democratică și prosperă va aduce o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea regiunii și a Europei în ansamblu”, a subliniat premierul Dorin Recean.
13:18
Ministrul de Externe al Lituaniei: R. Moldova are „o șansă istorică” pe drumul spre UE
Și ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a subliniat angajamentul Lituaniei de a sprijini ferm țara în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Moldova a demonstrat un progres remarcabil pe drumul său spre Uniunea Europeană”, a declarat Landsbergis. El a remarcat și creșterea schimburilor comerciale, un indicator al integrării economice cu spațiul european.
În discursul său, ministrul lituanian a făcut referire și la beneficiile pe care Lituania le-a obținut după aderarea la UE și NATO, menționând că acest statut a întărit poziția țării pe scena internațională.
„Acum, vocea noastră este mult mai bine auzită”, a declarat Landsbergis, adăugând că Republica Moldova are o „șansă istorică” de a atinge aceste realizări. El a reiterat sprijinul financiar și politic oferit de Lituania și alte state baltice și nordice, în contextul provocărilor externe cu care se confruntă Republica Moldova.
13:18
Ministrul de Externe al Norvegiei: „Integrarea în UE va face Republica Moldova mai bogată, mai sigură, mai puternică”
În cadrul reuniunii, ministrul de Externe al Norvegiei a evidențiat beneficiile integrării europene, aducând drept exemplu experiența Norvegiei și a țărilor nordice. Acesta a apreciat eforturile Guvernului de la Chișinău și ale cetățenilor moldoveni în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
„Experiența noastră de a fi integrați pe piața Uniunii Europene ne-a făcut mai bogați, mai siguri, mai puternici. Este o experiență pe care o împărțim acum cu toate țările nordice care sunt acum aici în Republica Moldova. Aplaud eforturile deja întreprinse de cetățenii acestei țări, de guvernul acestei țări. Faptul că v-ați antrenat în această călătorie lungă către UE, este o călătorie pe care o sprijinim puternic, nu doar cu cuvinte, dar și fapte, această călătorie nu va fi ușoară, de multe ori va trebui să faceți alegeri, să vă adaptați, vor exista dezbateri, dar e important să fie constructive. Această cale merită parcursă, pentru că va face țara dvs. mai bogată, mai sigură, mai puternică”, a declarat Espen Barth Eide.
13:15
Baiba Braze: Letonia sprijină ferm drumul european al Republicii Moldova
Ministra de Externe a Letoniei, Baiba Braze, și-a exprimat sprijinul ferm al țării sale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul a subliniat că R. Moldova este bine cunoscută în Letonia, nu doar datorită zborurilor directe între Riga și Chișinău, ci și datorită realizărilor sale.
„Cetățenii noștri au votat pentru Moldova la Eurovision. Noi cunoaștem echipa de fotbal a Moldovei, cultura voastră, vinurile voastre. Moldova ne este foarte cunoscută", a spus ministra letonă.
Ea a adăugat că Letonia și alte state nordice și baltice au venit cu sprijin financiar semnificativ pentru R. Moldova, sprijin care se ridică la aproximativ 2,6 miliarde de lei. Ministra a evidențiat că Letonia a avut o experiență pozitivă în cadrul Uniunii Europene, menționând că, în momentul aderării țării sale, sprijinul pentru Uniune era de 60%, iar în prezent este de 80-82%.
În final, ministra de Externe a Letoniei a transmis că Letonia este pregătită să sprijine Republica Moldova pe drumul său european, subliniind că procesul de aderare este unul bazat pe merite și progrese concrete. „Așteptăm cu nerăbdare să salutăm Republica Moldova în familia Uniunii Europene", a declarat ea.
13:10
Ministrul estonian de Externe: UE și-a deschis ușa pentru R. Moldova. A venit momentul pentru ca cetățenii R. Moldova să ia propriile decizii
„UE și-a deschis ușa pentru Republica Moldova, iar acum a venit momentul pentru ca cetățenii Republicii Moldova să ia propriile decizii” – a declarat, la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Margus Tsahkna.
Oficialul a subliniat că decizia Estoniei de a se alătura Uniunii Europene a oferit țării stabilitate și sprijin internațional. În fața provocărilor actuale, Tsahkna a încurajat cetățenii Republicii Moldova să ia propriile decizii privind viitorul lor.
„Nu am venit aici să vă ținem prelegeri, nu am venit aici să vă dictăm ce decizii să luați. Suntem aici pentru a vă spune că cel mai important motiv pentru poporul estonian să se alăture la UE mulți ani în urmă nu a fost doar creșterea economică, nu au fost doar relațiile economice, deși economia noastră a crescut de patru ori în ultimii 20 de ani, veniturile au crescut de patru ori, de asemenea. Această decizie pe care am luat-o noi, în 1991, când ne-am recâștigat independența, după cinci decenii de ocupație sovietică, a fost faptul că ne-am dat seama că nu vom mai fi singuri niciodată. (…) Am venit aici pentru a vă sprijini. Sunteți între prieteni și vă salutăm în familia europeană.”
13:01
Ministrul de Externe al Danemarcei, despre aderarea la UE: Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea. Însă s-a demonstrat opusul
Danemarca susține integrarea europeană a Republicii Moldova, a transmis, la Chișinău, ministrul danez al Afacerilor Externe, Lars Løkke Rasmussen. Oficialul a împărtășit, în cadrul unei conferințe de presă, din experiența Danemarcei în procesul de aderare la blocul comunitar. Løkke Rasmussen susține că, deși și în țara sa au existat temeri legate de pierderea suveranității odată cu aderarea la UE, acestea au fost nejustificate și că, dimpotrivă, apartenența la UE a întărit influența Danemarcei pe scena internațională.
„Acum cam 52 de ani în urmă, am ținut propriul referendum în Danemarca: să ne alăturăm la UE? Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea, însă anume opusul s-a dovedit a fi adevărat. Faptul că am devenit parte la UE ne-a permis să ne bucurăm de o influență de care nu ne-am fi bucurat niciodată fiind singuri. (…) Suveranitatea noastră nu a fost nicidecum afectată sau slăbită de calitatea de membru al UE. Dimpotrivă, a devenit și mai puternică”.
12:56
Mihai Popșoi: „Prezența miniștrilor de Externe demonstrează nu doar sprijinul pentru integrarea noastră europeană, ci și un mesaj puternic de solidaritate”
Reuniunea miniștrilor de Externe în formatul Nordic-Baltic 8 de la Chișinău are loc într-un moment crucial pentru Republica Moldova și întreaga regiune, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova în cadrul conferinței de presă. Oficialul a subliniat importanța sprijinului politic și diplomatic primit din partea partenerilor europeni, evidențiind că prezența lor la reuniune reprezintă un semnal clar de susținere pentru aspirațiile europene ale țării.
„Astăzi, prezența miniștrilor de Externe demonstrează nu doar sprijinul pentru integrarea noastră europeană, ci și un mesaj puternic de solidaritate. Într-un context geopolitic extrem de dificil, marcat de provocările complexe de securitate din ultimii doi ani, acest sprijin este esențial. Această colaborare va contribui la consolidarea răspunsului nostru la provocările internaționale și adaptarea rapidă la schimbările geopolitice. Susținerea dvs, prin prezență și acțiuni concrete ne asigură că Moldova va continua să avanseze pe drumul european în ciuda obstacolelor cu care ne confruntăm”, a declarat ministrul.
12:45
Republica Moldova a semnat un „memorandum de înțelegere” cu țările din formatul Nordic-Baltic 8
Un memorandum de înțelegere a fost semnat astăzi de Ministerul de Externe al Republicii Moldova și miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor din formatul Nordic-Baltic 8 aflați în vizită la Chișinău. Într-o conferință de presă, oficialii și-au exprimat sprijinul pentru parcursul european al țării noastre.
Memorandumul de înțelegere între țările din formatul Nord-Baltic și Ministerul de Externe vine să întărească capacitățile instituționale, pentru a face față schimbărilor geopolitice și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova.
În contextul alegerilor, reprezentanții din țările din formatul Nordic-Baltic și-au exprimat sprijinul ferm pentru dreptul tuturor cetățenilor Republicii Moldova să facă alegerea în mod liber și independent. Aceștia și-au exprimat speranța că experiențele țărilor din formatul Nordic-Baltic îi vor ajuta pe cetățenii Moldovei să ia o decizie bazată pe fapte. Tot în cadrul conferinței s-a vorbit și despre sprijinul țărilor din formatul Nordic-Baltic pentru procesul de reforme, securitatea energetică a țării, asistență umanitară.
09:00
Miniștri de Externe și secretari de stat din formatul Nordic-Baltic 8 au venit la Chișinău
„Astăzi, am onoarea să găzduiesc la Chișinău miniștrii de Externe și secretarii de stat din formatul Nordic-Baltic 8, prieteni de încredere ai Republicii Moldova, care ne susțin ferm în parcursul nostru european”, a scris ministrul Mihai Popșoi pe pagina sa de facebook.
Din delegație fac parte oficiali din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia.
Nordic-Baltic 8 este un format de cooperare pe subiecte regionale și internaționale de actualitate. În anul 2024, Nord-Baltic 8 este prezidat de Suedia, care a preluat coordonarea formatului după Letonia în 2023.