Economic

Afacere dulce, extinsă cu ajutorul unui grant din Uniunea Europeană

De la afacere cu albine la afacere în domeniul alimentației. Este povestea Elizavetei Dulgheru și a soțului său, Ion, care au pornit de la o mică afacere apicolă și au ajuns să construiască un brand de succes în domeniul alimentației. Specializați în producția de batoane nutritive, paste din nuci cu miere și miere cu fructe liofilizate, ei aduc sănătatea și savoarea pe mesele consumatorilor. Cu sprijinul unui grant din Uniunea Europeană, antreprenorii au reușit să își dezvolte afacerea, îmbunătățind calitatea produselor și eficiența proceselor de producție.

Elizaveta Dulgheru gestionează o afacere în domeniul alimentației la Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Femeia produce batonașe nutritive cu miere, semințe, fulgi de ovăz și alte produse. Împreună cu soțul sunt producători de miere. Și-au început afacerea în 2012, cu timpul, însă, le-a venit ideea de a face produse noi care conțin miere.

„Scopul nostru era să ne vindem, până la urmă, mierea, pentru că la butoi mierea este foarte-foarte ieftină și nu ne acopeream nici costurile. Și noi am decis să căutăm, să găsim o soluție de a vinde, totuși, mierea noastră la un preț decent care să acopere costurile noastre și așa am ajuns la ideea de batoane nutritive.”

Producerea batonașelor a început la Iași, România, povestește Elizaveta.

„Noi am început în 2018, noi ne-am mutat din Moldova, în România, ca să producem aceste batoane și am început acolo să le producem, să le vindem în România, dar procesul era totuși, manual, încă foarte puține chestii erau mecanizate sau automatizate și, în 2022, cred că, noi am decis să ne întoarcem înapoi în Moldova.”

Anul acesta, Elizaveta a început să producă un desert unic în Republica Moldova. Este vorba despre miere-cremă cu fructe de soc. Produsul este benefic contra gripei.

„Aici noi amestecăm mierea cu fructe de soc și cu flori de soc, este porționat așa să fie cât mai potrivit de consumat pentru copii și adulți”.

Pe lângă batonașele de opt feluri, sortimentul mai include diverse produse, la baza cărora este mierea.

„Am început de anul trecut, am început să facem și pastă de nuci în care adăugăm totuși și puțină miere, dar și diverse adaosuri, gen: migdale și cocos avem, caju și căpșune. Mai facem amestecuri pentru imunitate, cu polen, propolis și miere, ceai de ierburi”.

Cu sprijinul programului EU4Moldova, Regiuni-cheie, în valoare de 30 de mii de euro, soții Dulgheru au procurat un șir de echipamente, datorită cărora au reușit să ridice capacitatea de producere de la 2000 de batoane nutritive pe lună la 2000 de bucăți pe zi.

„Aici avem mașina de ambalat batoane pe care la fel am procurat-o prin programul EU4Moldova, Regiuni-cheie. Este echipamentul care ne ușurează cel mai mult munca, pentru că la noi tăiatul batoanelor era cel mai solicitant din punct de vedere al timpului.”

În prezent, producția este comercializată pe piețele din Republica Moldova și România. Soții Dulgheru își doresc să extindă exportul și în alte țări din Uniunea Europeană.

Citește mai mult