Social

Importanța educației în procesul de aderare a R. Moldova la UE, discutată de elevi cu fostul ministru român Daniel Funeriu

Importanța educației în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), dar și oportunitățile de studii în instituțiile din țările membre, sunt subiectele unei lecții publice care se desfășoară în mai multe școli din țară. La discuții participă fostul ministru român al Educației, Daniel Funeriu, care acum este înalt consilier al UE în domeniul educației și cercetării.

newsmaker.md
Sursa: newsmaker.md

Daniel Funeriu și-a început lecția cu prezentarea propriilor experiențe de viață care l-au format și pe care le-a comparat cu drumul pe care îl parcurge Republica Moldova pe calea către Uniunea Europeană.

„R. Moldova este astăzi într-o nouă relație, într-o nouă realitate cu țările din jur, cu UE și în contextul acesta li se deschid oportunități pentru tineri. Am considerat că este important să afle devizul de la oamenii care au trecut printr-o carieră. E important să li se deschidă aripile și să li se deschidă ochii pentru oportunitățile pe care le au”, a spus Daniel Funeriu, înalt consilier al UE în domeniul educației și cercetării.

Această paralelă a oferit elevilor o perspectivă asupra modului în care perseverența și dedicarea pot aduce schimbări semnificative atât la nivel individual, cât și național.

„Uniunea Europeană este ca o busolă pentru Republica Moldova care să ne ghideze și să ne ajute, doar așa putem să prosperăm frumos în comparație cu buneii noștri, străbuneii care au fost lipsiți de posibilități, noi suntem liberi astăzi”;

„Vom avea o educație mai calitativă, astfel vom avea o libertate în universitatea în care vrem să învățăm, performanțe mai proeminente în studii și va avea un efect calitativ asupra vieții noastre”, spun elevii.

„Fiecare elev trebuie sa cunoască diverse momente legate de integrarea în UE, cât și de statutul țării noastre, în așa modalitate formăm tinerii care sunt puși față în față cu realitatea pe care o avem și reușesc să se formeze din punct de vedere al gândirii critice și al unui cetățean responsabil”, a declarat Cristina Prisăcari-Ilieș, directoarea Liceului Teoretic „Petru Rareș”.

Lecțiile publice dedicate perspectivelor asupra viitorului educației și a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova sunt desfășurate în toate liceele din țară.

Citește mai mult