Inovații agricole de ultimă generație sunt prezentate la Chișinău
Drone agricole performante, echipamente controlabile de la distanță și utilaje mecanizate pentru prășit - sunt doar câteva dintre inovațiile de ultimă generație expuse timp de patru zile la „Săptămâna agroindustrială", eveniment care se desfășoară la Centrul Expozițional din capitală. Peste 200 de specialiști din Republica Moldova și din alte țări, precum Austria, Italia, România și Ucraina, au prezentat soluții inovatoare în domeniul agriculturii. Oamenii pasionați de acest sector cu care am stat de vorbă au subliniat că nu ratează nicio expoziție de acest gen.
Producători și distribuitori de mașini și echipamente agricole au prezentat cele mai inovatoare proiecte din domeniul agriculturii care ar dezvolta acest sector și mai mult.
„Am venit cu șase branduri la expoziție, pe fiecare brand aș putea enumera o mulțime de inovații. Anul acesta am atras atenția la tehnologiile digitale și nu numai la navigație unde toți atrăgeau atenția, dar și la sistemele care pot controla la distanță utilajele”, a declarat Andrei Josan.
„Suntem compania care a introdus dronele pentru protecția plantelor în Republica Moldova. Prețul unei drone mici este de 16 mii de dolari și prețul dronei mari este 30 de mii de dolari”, spune Corneliu Grigoriev.
„Cel mai vândut utilaj este o grapă turcească, ea are trei funcții, are lama turcească, care prășește pe sub pom, discurile care trag pământul de la pom și respectiv al treilea utilaj care afânează solul”, a menționat Valentina Cara.
Oamenii nu au ratat ocazia să vadă inovațiile prezentate la expoziția specializată din acest an.
„Caut o presă pentru vin. Eu în fiecare an o vizitez, primăvara și toamna, progresează momentele acestea în expoziții, anul acesta văd că chiar este foarte bogată”;
„Generator. Eu am venit direct, eu nu am când umbla, dar ce ține de generator m-am oprit și am discutat”.
Rânduri mari au fost la tarabele cu pomi fructiferi și decorativi. Producătorii spun că au adus o gamă variată de puieți.
„Avem rodie, avem kiwi, avem kaki, pe care o iau toți, nu se tem. Avem smochini, avem de toate, s-au mai săturat numai de cireșe, de vișine”.
„Începând de la arbuști fructiferi până la arbuști decorativi, copaci diferiți, de coacăz, agriș și multe altele. Ceva mai deosebit, mulți s-au axat pe ceva exotic ca smochinul”.
Cumpărătorii spun că au cumpărat cele mai necesare plante în gospodărie.
„De toate, și copaci, și butași, și exotice”;
„Am luat lavandă, că mie îmi pace, și am luat un pion, un trandafir frumos, îmi place foarte mult și așa culoare roșu închis nu am”.
„Noile tehnologii reduc din cheltuielile de producere și îi fac mult mai rezilienți și îi fac mai competitivi pe piața regională, noi vorbim de piața Mării Negre pentru toate tipurile de produse cerealiere și vorbim despre fructe, legume, piața UE și piața din Est”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Evenimentul include două expoziții, Moldagrotech, care a ajuns la ediția a 44-a, și FARMER, care include produse din gospodăriile fermierilor, tehnologii moderne și materiale pentru optimizarea afacerilor agricole.