Electorala

Andrei Curăraru despre ingerințele Rusiei: Este o amenințare directă la adresa securității naționale

Constatăm o amenințare directă la adresa securității naționale, iar descoperirea organizației „aproape teroriste” cu implicarea a sute de tineri instruiți la Moscova pentru a crea provocări în masă este o dovadă despre gravitatea situației, susține Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog. Expertul a declarat, pentru Moldova 1, că nu sunt excluse proteste violente postelectorale sau provocări în ziua scrutinului.

Potrivit expertului, ingerințele rusești și nivelul de amenințare la adresa securității naționale „este peste mediu”. „Vedem o amenințare directă la adresa securității naționale prin intermediul acestei organizații de tip aproape teroriste, fiindcă se pregăteau să facă niște acțiuni de destabilizare pe care în principiu le începuseră. Am văzut vandalizările clădirilor publice, marșuri mai violente ale reprezentanților acestor forțe proruse, în special conduse de Ilan Șor. Descoperirea acestei părți a echipei Șor dă dovadă despre gravitatea situației.”

Curăraru atenționează că nu este exclus că se vor pune în practică fapte despre care au avertizat guvernele Canadei, SUA și Marii Britanii. „Nu se știe dacă au fost identificați toți provocatorii din această rețea, iar riscurile se pot transforma în amenințări și chiar în tragedii umane. Trebuie să ne temem de asta. Aș îndemna cetățenii să nu se preteze la diferite manifestări de tipul ăsta, fiindcă violențele încă sunt posibile în proteste postelectorale.”

Expertul recomandă cetățenilor să fie vigilenți în ziua alegerilor, iar dacă observă ilegalități să le raporteze observatorilor și să solicite poliția. „Este important să desfășurăm aceste alegeri cu maximă transparență, pentru că acele provocări care vor fi posibile inclusiv la secțiile de votare să fie curmate. Este stare de alertă pentru toate organele securității statului și așa ar trebui să fie pentru toate organele de securitate în perioada electorală. Și este nevoie de vigilență din partea fiecărui cetățean, să se aplice principiul „Dacă vezi ceva, spune!”. Dacă observați anumite acțiuni, persoane suspecte în preajma secțiilor de votare, este important să raportați organelor de drept care cu siguranță vor fi prezente acolo.”

Peste 300 de tineri din țara noastră au fost pregătiți, în ultimele luni, în afara țării pentru acțiuni de destabilizare în masă. O parte au fost selectați pentru antrenamente în tabere de gherilă în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că tinerii mergeau la Moscova coordonat, câte 20 de persoane, pentru a fi instruiți să piloteze drone și să utilizeze produse pirotehnice, pentru a induce panică și a crea provocări. Tot ei au fost implicați inclusiv în vandalizarea unor instituții ale statului.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a anunțat că instrucțiunile au fost efectuate de persoane din grupurile militare private precum „Wagner” și „Ferma”, iar finanțarea a fost acoperită de oligarhul fugar Ilan Șor, sub paravanul ONG-ului „Eurasia”.

Pe 16 octombrie, oamenii legii au descins pe 88 de adrese, în mai multe localități din țară. Perchezițiile au vizat tinerii care au participat la instruiri – o mare parte cu vârsta de 20 de ani. Au fost ridicați peste un milion 600 de mii de lei destinați protestelor ce urmau să degenereze în dezordini în masă. De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane, haine cu diverse inscripții, semnături electronice, cartele bancare ruse, dar și tichete de avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova.

CITEȘTE ȘI: „Coruperea masivă a electoratului la nivelul sutelor de mii vorbește despre interesul extraordinar al Federației Ruse și grupării criminale „Șor” pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova, ce constituie un risc iminent de influență a proceselor electorale”. Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog, a mai declarat că „scara la care are loc coruperea alegătorilor este una fără precedent pe continentul european”.

Citește mai mult