Economic

Estimări optimiste pentru economia Republicii Moldova: PIB-ul ar putea crește cu 3% în 2024

Economia Republicii Moldova este în curs de stabilizare și recuperare treptată, dar rămâne vulnerabilă la șocurile externe și interne. În același timp, Produsul Intern Brut ar putea crește cu 3% față de anul 2023, iar inflația ar putea ajunge până la 4,3 la sută, mult mai mică decât în anii precedenți. Acestea sunt câteva dintre estimările făcute astăzi de experții de la Institutul Național de Cercetări Economice.

Reducerea exporturilor și investițiilor, cauzată atât de situația internă, cât și de cea externă, va afecta creșterea economică din acest an, estimează experții. Comerțul extern înregistrează o ușoară scădere, în timp ce volumul importurilor ar putea fi mai mare față de anul trecut. Creșterea salariilor în acest an va fi de cel mult 8%, iar, potrivit prognozei FMI, prețurile la resursele energetice se vor micșora cu 4,6 la sută.

Pe lângă riscuri și provocări, au fost identificate și o serie de oportunități pentru stabilizarea economiei, între care accesul la fonduri europene, sprijinul continuu al partenerilor internaționali, creșterea investițiilor, promovarea reformelor, diversificarea piețelor de export, în special către țările Uniunii Europene. În plus, există un potențial de stabilizare a piețelor energetice globale, care ar putea aduce predictibilitate și stabilitate economică, a declarat doctorul în economie, Olga Timofei.

Acest rezultat reflectă o evaluare mai prudentă a contextului economic, global și regional, precum și a provocărilor interne cu care se confruntă economia Republicii Moldova. Factorul agricol, care este un vital pentru economia noastră, la fel se confruntă cu provocări. Se prognozează o creștere modestă de 2% a producții agricole reflectând posibile condiții meteorologice nefavorabile sau alte dificultăți structurale. Acest aspect merită o atenție deosebită, dat fiind impactul său asupra PIB-ului și exporturilor”, a spus Olga Timofei.

Datele pentru prima jumătate a anului arată că preliminar PIB-ul a crescut cu 2,2 % față de perioada similară a anului precedent și a constituit 142,2 miliarde de lei, iar activitățile care au influențat pozitiv creșterea Produsului Intern Brut au fost comerțul cu ridicata și amănuntul, industria prelucrătoare, construcțiile și agricultura, a declarat Alexandru Ciobanu de la Institutul Național de Cercetări Economice.

Activitățile care au influențat pozitiv creșterea PIB-ului au fost comerțul cu ridicata și mănuntul, care în perioada dată au crescut PIB-ul cu 0,7% industria prelucrătoare, informațiile și telecomunicațiile, precum și categoria producția și furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Însă în perioada data au fost și activități care au avut o tendință de a favoriza negativ PIB-: transportul și depozitarea, care în perioada dată au redus PIB-ul cu 0,6%, și tranzactiile imobiliare care au diminuat PIB-ul cu 0,4%”, susține Alexandru Ciobanu.

Ministerul Dezvoltării Economice se așteaptă la o creștere a PIB de 2,5% în acest an și prognozează, pentru 2025, o creștere economică de 3% - până la 358,7 miliarde de lei. În 2024 și 2025, inflația medie anuală ar urma să fie de 4,8%, respectiv 4,6%. Deși în iunie previziunile erau mai optimiste, de 4,7% și 4,5%.

Citește mai mult