Crește numărul cazurilor de viroze la copii în capitală. Ce spun medicii
Crește numărul cazurilor de viroze la copii în capitală. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, săptămâna trecută, au fost înregistrate aproape 4300 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, mai mult din jumătate fiind la copii. Datele indică o creștere cu nouă la sută comparativ cu săptămâna anterioară și o scădere cu aproape o treime față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Potrivit specialiștilor, vaccinarea și respectarea unei igiene riguroase sunt principalele metode pentru a proteja sănătatea celor mici în această perioadă.
La Spitalul Clinic Municipal pentru Copii din capitală am întâlnit-o pe Nadejda Darii împreună cu fiul Matei de șase ani. Aceștia sunt internați de câteva zile cu laringotraheită. Femeia a observat primele simptome acum trei zile, atunci când Matei a avut febră.
„De sâmbătă seara a avut febră, tuse seacă, se înădușea. Duminică, i-am dat pastile, apoi am fost la medicul de familie și nu i-a plăcut cum respiră și ne-a trimis aici la spital. Asta e prima dată când ajungem în spital cu așa răceală”, a spus mama copilului, Nadejda Darii.
Și Cristina Caradjova se află în spital cu fiul ei Mark de un an. Micuțul s-a îmbolnăvit câteva zile în urmă.
„A avut febră, rinoree. Noi am scăzut febra acasă, totul a fost bine, dar ieri temperatura brusc s-a ridicat. Acum i-au pus diagnosticul - otită. Practic ne tratăm fără antibiotice, acasă ne tratăm singuri, scădem febra. El trece ușor peste infecții. Aceasta este prima dată când trebuie să ne tratăm cu antibiotice”, a afirmat mama băiețelului.
Spitalul Municipal pentru Copii este dotat cu o sută de paturi. În prezent, sunt internați 110 copii.
„În cadrul instituției noastre se adresează copii de gravitate medie, care sunt investigați și pleacă cu recomandări la domiciliu. Copiii cu dezvoltarea patologiilor grave precum pneumonia sau alte infecții sunt spitalizați. În principiu, mămicile sunt spitalizate pe parcursul a cinci zile, dar totul este în funcție de evoluția bolii, de starea copilului”, a declarat șefa UPU de la Spitalul Municipal pentru Copii, Tatiana Pahomi.
Infecțiile respiratorii, de obicei, se intensifică începând cu lunile de toamnă și primăvara. Medicii recomandă vaccinarea copiilor, respectarea igienei mâinilor, aerisirea încăperilor și cât mai multe vitamine pentru cei mici.
„Noi observăm o creștere ușoară de adresări la medicul de familie cu infecții respiratorii acute. Se adresează copii cu așa simptome - febră, rinoree, tuse seacă, dureri în mușchi. Noi recomandăm ca părinții să se adreseze în primele zile de boală, să nu se ocupe cu automedicația, deoarece poate să ducă la complicații, cele mai grave sunt pneumoniile”, a menționat medicul de familie, Diana Coșmir.
Pe parcursul săptămânii trecute, în instituțiile medicale municipale au fost spitalizate 190 de persoane cu pneumonie și bronhopneumonie, dintre care 103 sunt copii.