Electorala

Expert: După referendum, modificările Constituției vor fi publicate în Monitorul Oficial și vor deveni lege

Rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi validate de Curtea Constituțională și vor produce efecte juridice. Ulterior, Parlamentul va adopta o hotărâre prin care se dispune publicarea Constituției modificate în Monitorul Oficial, moment în care aceasta va deveni lege obligatorie pentru toți cetățenii și instituțiile statului, a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 Nicolae Osmochescu, doctor în drept și fost judecător al Curții Constituționale.

Conform expertului în drept constituțional, odată ce referendumul privind aderarea la UE este validat, acesta va genera efecte juridice și va urma procedura prevăzută de lege.

„Din moment ce rezultatele vor fi validate de Curtea Constituțională, urmează să fie adoptată o hotărâre de Parlament prin care se impune publicarea Constituției cu modificările aduse în urma referendumului în Monitorul Oficial. Din momentul publicării noului text al Constituției, ea devine lege imperativă pentru toate instituțiile statului și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. La modul practic, va trebui în funcție de fiecare caz concret să se introducă, unde este cazul, anumite modificări și în legislația ordinară a Republicii Moldova.”

Întrebat dacă va fi necesar un al doilea referendum înainte de aderarea efectivă la Uniunea Europeană, expertul a declarat: „Dat fiind faptul că răspunsul cetățenilor a fost dat la actualul referendum și anume că suntem pentru integrare europeană, este o victorie. La limită, dar e o victorie”.

Cetățenii au fost chemați pe 20 octombrie la vot pentru a-și alege viitorul președinte și pentru a participa la referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În urma procesării a 100% din procesele-verbale, prezentate de CEC, pentru referendumul constituțional 50,38% dintre alegătorii care au participat au răspuns „DA”, iar 49,62% au răspuns „NU”.

Sinteza alegerilor din 20 octombrie poate fi accesată AICI.

Citește mai mult