Economic

R. Moldova și România au semnat un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei

Miniștrii Energiei din Republica Moldova și România au semnat un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei. Memorandumul presupune că părțile vor depune eforturi în vederea asigurării unui mediu competitiv și inovator în sectorul energiei și al tehnologiilor curate, atât în Republica Moldova, cât și în România.

„Prin acest memorandum mai adăugăm încă o linie de colaborare cu România, de data aceasta pe dimensiunea de inovare. După ce am adoptat Legea cu privire la dezvoltarea soluțiilor inovatoare în domeniul energiei, cunoscută ca Sandbox, acest memorandum ar ajuta să creăm oportunități pentru finanțarea soluțiilor inovative, tehnice și economice, dar și noi modele de business în domeniul inovațiilor din sectorul energetic. Suntem recunoscători României pentru suportul continuu în vederea consolidării securității energetice, adaptării bursei de energie după model european, și bineînțeles, pentru toate transformările care ne apropie de piața europeană. Aceste schimbări, care deja sporesc semnificativ confortul consumatorilor, nu ar fi posibile fără suportul fără precedent al prietenilor de peste Prut”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Documentul semnat prevede că Republica Moldova și România vor colabora pentru identificarea nevoilor industriei la nivel național și regional pentru tehnologiile verzi, dezvoltarea de programe și proiecte-pilot, care să susțină inovarea în domeniul tehnologiilor verzi, identificarea de opțiuni pentru a susține investițiile în soluții semnificative, care să propulseze industria tehnologiilor curate și să influențeze sectorul energetic la nivel regional, dar și conturarea de strategii bazate pe bune practici din România și Uniunea Europeană, care au avut ca rezultat finanțarea de investiții în domeniul energiei verzi.

În contextul semnării Memorandumului, părțile au convenit să depună eforturi comune pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative care să susțină inovarea în mod special pentru soluții digitale și inteligente pentru Cleantech, energie regenerabilă avansată, energie nucleară, ecosistem cuprinzător pentru hidrogen verde, inclusiv producție de echipamente specifice producerii hidrogenului, investiții în infrastructuri de transport de hidrogen, dar și a stațiilor de alimentare, precum și proiecte pentru stocarea energiei, producerea de biomasă și implementarea sistemelor de încălzire-răcire verzi și eficiente energetice.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult