„Gazprom” tergiversează aprobarea membrilor Consiliului de Administrație a „Moldovagaz”. Victor Parlicov: E un blocaj care va fi depășit
Concernul rus „Gazprom” tergiversează aprobarea noilor membri ai Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, fapt ce îngreunează procesul de achiziție a gazelor pentru regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1. Ministrul și-a exprimat speranța că acest blocaj va fi depășit.
Victor Parlicov a menționat că „Moldovagaz” este un jucător-cheie pentru contractul de furnizare a gazelor în regiunea transnistreană, pentru că acest contract, în baza căruia se furnizează gazul în regiune, este încheiat între „Moldovagaz” și „Gazprom”. „Moldovagaz” este o companie care are un rol important pentru a menține această stabilitate în regiunea transnistreană. Lipsa unui Consiliu de Administrație funcțional cumva îngreunează acest proces. Deocamdată nu a fost acea ședință a consiliului de observatori la care trebuia ales consiliul de administrare. Nu vreau să intru în detalii, dar cei de la „Gazprom” preferă să vadă mai întâi toți membrii echipei, pe cei în special pe care nu-i cunosc. Eu cred că va fi o ocazie să se discute și, după aia, cred că deblocăm procesul. Eu cred că vom găsi o soluție”, a declarat Victor Parlicov.
Precizăm că Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” este organul executiv colegial, format din nouă membri, dintre care cinci sunt reprezentanți ai Concernului rus „Gazprom”.
Pe 19 septembrie, în urma unui concurs organizat de Ministerul Energiei, au fost înaintați noi membri ai Consiliului de Administrație, spre aprobare Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”. Astfel, Dorin Junghietu a fost propus de Ministerul Energiei pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Companiei „Moldovagaz”, iar Vadim Ceban ar putea fi vicepreședinte al Consiliului de Administrație. Totodată, Eduard Calancea și Radu Mandraburca au fost propuși pentru funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație.
Potrivit membrului Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, pe 25 septembrie a avut loc ședința Consiliului de Observatori, unde trebuia să fie aleasă noua componență a administrației, inclusiv președintele. „Am expediat buletinele de vot, dar nu cunoaștem cum a votat partea rusă. Pe 30 septembrie le-am solicitat procesul-verbal al ședinței, pe care trebuia să-l prezinte în cinci zile. Nici până azi nu avem răspuns. Astfel, reprezentanții Gazprom au încălcat deja regulamentul Consiliului de Observatori”, scria anterior Sergiu Tofilat.
Situația este îngrijorătoare pe fondul expirării pe 1 ianuarie a contractului de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei. Dacă acest tranzit va fi sistat, atunci regiunea transnistreană va rămâne fără gazele rusești, pentru care în prezent nu plătește nimic, și va trebui să achite pentru livrările de gaze din altă parte. În același timp, partea dreaptă a Nistrului ar putea rămâne fără energie electrică ieftină, furnizată de Centrala de la Cuciurgan și generată din gazul rusesc.
Autoritățile spun că au aprobat un plan de acțiuni și susțin că vor depăși eventualele probleme cu aprovizionarea cu gaze și energie electrică în 2025.