Economic

INTERVIU // Victor Parlicov: Sunt incertitudini la energia electrică, dar pentru gaze nu sunt premise pentru a majora tariful

„Moldovagaz” a inițiat demersurile necesare către „Gazprom” pentru a verifica disponibilitatea utilizării unei rute alternative și pentru a rezerva capacități pentru transportul gazelor pe termen trimestrial, însă termenul-limită este în noiembrie. Indiferent de răspuns, suntem pregătiți pentru iarnă și nu există indicii că tarifele la gaze vor crește, iar scenariul optimist ar fi ca panica de pe piață să se potolească, iar prețurile să scadă. Este declarația ministrului Energiei, Victor Parlicov, făcută în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

Moldova 1: Așadar, ați semnat Memorandumul astăzi cu ministrul Sebastian Burduja. Ce înseamnă mai exact această înțelegere și ce așteptări aveți de la ea?

Victor Parlicov: Subiectul gazelor sunt sigur că va mai apărea inclusiv până la turul doi. Deja simt că se aruncă tot felul de idei năstrușnice în spațiul informațional. Dar mă bucur că astăzi l-am avut ca oaspete la Chișinău pe ministrul Sebastian Burduja. Memorandumul de cooperare pe care l-am semnat vizează în primul rând două lucruri care se întâmplă în paralel în Republica Moldova și în România și care pot fi conectate unul la altul. Noi, în Republica Moldova, facem o legislație dedicată pentru promovarea soluțiilor inovative, inclusiv ca să fie simplificat cadrul normativ, ca ei să poată face anumite testări de soluții noi, mai simplu - investitorii. În România există la fel, o predilecție de inovații, doar că ei merg pe ideea că alocă bani prin companiile românești energetice pentru a finanța tot felul de startup-uri, tot felul de companii care vin cu soluții inovative pentru a le crește, a le capitaliza și a face din ele companii concurențiale, inclusiv pe plan regional și mondial. Și atunci ei așa numesc asta – fabrica de unicorni. Unicorn fiind un termen de pe piața de pe bursele americane, companiile care ating capitalizarea de un miliard de dolari.

Ceea ce vrem noi să obținem prin această colaborare este ca, în primul rând, companiile din Republica Moldova care testează diferite soluții inovative să fie eligibile pentru a aplica la aceste fonduri care investesc în soluții inovative prin companiile românești. Doi, să conlucrăm pe tot ce ține de acte normative pe bază legislativă regulatorie. Să preluăm noi din România și, de ce nu, și România de la noi - anumite norme care să faciliteze tot ce ține de mediul sau ecosistem pentru inovare. Noi ne propunem ca Republica Moldova să devină locul unde companiile care vin cu soluții inovative să vină pentru că pot ajunge la implementarea acestei idei mai simplu și mai repede decât în alte părți. Pentru că în inovație unul din factorii principali, factorii cheie, de succes, este viteza cu care tu poți să-ți testezi, să experimentezi ideea și soluția tehnică. Și atunci noi asta exact vrem să oferim companiilor, iar România poate oferi fonduri în acest sens. Și ne bucură foarte mult acest lucru.

Moldova 1: Ministrul Burduja a spus că România va fi alături de Republica Moldova în situația unei crize în această iarnă. O criză care ar putea fi provocată de întreruperea tranzitului de gaze, despre care se știe. Avem rutele alternative. Dumneavoastră de multe ori ați spus că există o ieșire din situație în caz că Ucraina va refuza să realizeze acest tranzit. Dar, iată, un alt aspect este faptul că Rusia ar trebui să facă rezervări în sistemele de transport gaze prin Turcia, Bulgaria, România și așa mai departe. Și până acum nu a făcut acest lucru. Încearcă Rusia cumva să detoneze o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană?

Victor Parlicov: Haideți să facem în felul următor. Sigur că noi pornim de la premisa că sunt posibile ambele variante. Este posibilă și varianta – și purtăm dialog cu toate părțile implicate - este posibilă, din câte înțeleg eu, și păstrarea tranzitului prin Ucraina. Pentru că nu vizează doar regiunea transnistreană. Este o discuție mult mai largă care vizează și țări din Uniunea Europeană - Austria, Slovacia, Ungaria. Deci este un proces mai mare. Pentru Ucraina este un proces și mai mare pentru că vizează relațiile lor cu Federația Rusă, iar acolo pachetul de discuții inclusiv pe tot ce ține de încetarea războiului și de condiții, precondiții este mult mai larg.

Moldova 1: O precondiție ar fi fost ca Rusia să înceteze să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei.

Victor Parlicov: Noi nu știm niciodată, pentru că o bună parte din aceste discuții nu se poartă în spațiul deschis și nu se anunță nicăieri, sunt neformale. Dar ați observat în perioada ultimilor ani de zile, infrastructura de gaze, în pofida războiului, infrastructura de energie electrică a fost atacată și a fost devastată generarea de energie electrică din Ucraina, infrastructura de gaze, practic, nu a fost atinsă. Adică niciodată nu știm care sunt aceste discuții și care sunt condițiile. Dar este important pentru noi să înțelegem. Noi știm că există soluții. Toată lumea le cunoaște. „Moldovagaz” a făcut demersurile necesare către „Gazprom” pentru a înțelege dacă „Gazprom” este dispus să utilizeze ruta alternativă. Sigur că există niște termene în acest sens, pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, pentru a rezerva capacități pentru transportul gazelor pe ruta alternativă, trebuie să faci, dacă vrei să ai capacitatea rezervată trimestrial, trebuie să reușești până la o anumită dată să rezervi această capacitate.

Deocamdată, încă nu am ajuns la termenul pentru capacitățile trimestriale, el va fi în noiembrie. Dar dacă nu se rezervă în noiembrie, este posibil să fie rezervată capacitatea la nivelul lunar începând cu luna decembrie. Deocamdată, eu cred că este un suspans legat de lipsa unei înțelegeri la nivel mai mare decât regiunea transnistreană și Republica Moldova. Și noi trebuie să fim pregătiți de ambele scenarii. Și noi suntem pregătiți. Asta a și fost sensul elaborării planului de iarnă. Noi am menționat acolo scenariile de bază, există mult mai multe scenarii decât atât. Dar cu certitudine pot spune că cel puțin ceea ce vizează tarifele la gaze, ele nu vor fi, nu văd cum să fie crescute. Cel puțin dacă se conturează sau dacă se potolește panica pe piață la tot ce ține de războaie, inclusiv în regiunea Iran și Israel, atunci eu cred că, dimpotrivă, prețurile vor scădea, dar eu nu vreau să fac acum promisiuni. Ceea ce vreau să spun e că, cu certitudine, acum nu vorbim de o creștere de tarife.

Moldova 1: Dar spuneați dumneavoastră atunci când s-a aprobat la Guvern acest plan de iarnă și aceste două scenarii că va continua tranzitul sau, dacă nu vor veni aceste 5,7 milioane de metri cubi de la „Gazprom”, pe malul drept va fi o chestie și pe malul stâng, cu totul alta, pentru că oamenii care locuiesc acolo s-ar putea să nu aibă bani să plătească gazele la prețul de piață. Și atunci apare această criză umanitară și de aceea v-am întrebat dacă Rusia pune presiune și pe chestiunea aceasta?

Victor Parlicov: Eu nu cred că este interesul cuiva. Din start am spus că soluții există, sigur că urmează să vedem dacă „Gazprom” este pregătit de livrările de gaze în condițiile în care se finalizează tranzitul prin Ucraina. Vom avea o claritate mai bună în noiembrie-decembrie. Dar, cu certitudine, soluții există și dacă vom vedea că „Gazprom” nu vine cu o soluție, va trebui să intervenim noi.

Moldova 1: Avem stocurile necesare?

Victor Parlicov: Nu e vorba doar de stocuri, e vorba de mult mai multe lucruri care vor fi afectate și pe energie electrică, și pe toate. Deci noi vom reuși să asigurăm cu energie. Va fi o problemă în primul rând financiară pentru regiunea transnistreană pe care nimeni nu și-o dorește.

Moldova 1: „Gazprom”-ul bloca până mai recent schimbarea conducerii sau numirea noii conduceri la „Moldovagaz” și în contextul în care „Moldovagaz” poate nu mai e un jucător într-atât de important în ce ține de transportul gazelor. E un furnizor…

Victor Parlicov: Ba dimpotrivă, este un jucător cheie pentru acest contract de furnizare a gazelor în regiunea transnistreană. Pentru că contractul în baza căruia se furnizează acum este contractul între „Gazprom” și „Moldovagaz”. Respectiv, „Moldovagaz” este o companie care are un rol important pentru a menține această stabilitate în regiunea transnistreană. Și lipsa unui consiliu de administrare funcțional îngreunează acest proces. Deocamdată nu a fost acea ședință a consiliului de observatori la care trebuia ales consiliul de administrare, nu s-a soldat cu succes. Nu vreau să intru în detalii, dar cei de la „Gazprom” preferă să vadă mai întâi toți membrii echipei și în special pe cei pe care nu-i cunosc. Eu cred că va fi o ocazie să se discute și după aia cred că deblocăm procesul. Cred că vom găsi o soluție.

Moldova 1: Vorbeam mai devreme despre stocuri. Spuneați că nu e o problemă stocurile și în cazul celui mai prost scenariu, practic, tarifele la gaze vor rămâne la fel. Așa ați vorbit data trecută, dar se punea problema, totuși, a tarifelor la curentul electric.

Victor Parlicov: Exact, la energia electrică sunt mai multe incertitudini, dar în tot ce ține de gaze, repet, nu văd acum o majorare. Într-un scenariu optimist, chiar vorbim de o reducere.

Moldova 1: Nu înseamnă că neapărat va fi pus în practică cel mai prost scenariu. Așteptăm să vedem și noi ce se va întâmpla.

Violeta Viliant

Violeta Viliant

Autor

Citește mai mult