Politic

Ambasadorul Cehiei: Viitorul R. Moldova depinde de alegerea și responsabilitatea cetățenilor

Rezultatele Referendumului republican constituțional din 20 octombrie nu vor avea un impact major asupra dezvoltării Republicii Moldova, însă includerea anumitor capitole în Constituție este un pas pozitiv pentru parcursul european al Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Jaromír Plíšek, în cadrul emisiunii „Dimensiunea diplomatică” de la Moldova 1. Cu toate acestea, diplomatul consideră că direcția constantă către Uniunea Europeană va depinde în mare măsură de devotamentul și capacitatea viitoarelor conduceri de a susține acest parcurs.

„Acest rezultat de la referendum a fost influențat de dezinformare, pentru că din câte cunosc preferința pentru vectorul european a existat întotdeauna mult mai mult decât 50 la sută, cum a ieșit referendumul. Rezultatul obținut prin referendum nu va influența în mare măsură dezvoltările pe viitor. De fapt s-au inclus niște capitole în Constituție, e foarte bine pentru Republica Moldova, pentru acest demers european. După părerea mea, mult mai important va fi devotamentul și capacitatea viitoarelor administrații ale statului moldovenesc, începând de la Președinție, Guvern și Parlament, să pășească spre acest drum, spre Europa”, a declarat oficialul.

Potrivit diplomatului, acum, viitorul țării „depinde de alegerea cetățenilor și de responsabilitatea acestora în a decide ce fel de conducere își doresc pentru Republica Moldova”.

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova s-a referit și la tentativele de dezinformare, care s-au intensificat în această perioadă. Oficialul a menționat că acestea au scopul de a induce teamă și de a crea o imagine negativă despre Uniunea Europeană în societate. El a respins afirmațiile potrivit cărora aderarea la Uniunea Europeană ar impune renunțarea la valorile naționale, la familia tradițională sau vânzarea terenurilor.

„Pot să spun cu toată răspunderea că aceste informații împărțite între cetățeni și alegători sunt menite să sperie oamenii în legătură cu Europa și să producă o imagine proastă. Sunt informații false, sunt minciuni. Nimeni nu ne-a impus să ne vindem pământurile sau să renunțăm la familia tradițională. Raiul pe pământ nu a coborât, dar, devenind membri UE, ni s-a deschis un spațiu foarte mare într-o lume civilizată, dezvoltată, bazată pe principii și respect”, a subliniat diplomatul.

Jaromír Plíšek a declarat în cadrul emisiunii că, în mandatul său de ambasador, o prioritate este „facilitarea transferului de experiență a Cehiei în procesul de adaptare a țării la standardele Uniunii Europene”. Potrivit lui, continuarea asistenței pentru dezvoltare reprezintă o componentă esențială a relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

„Prioritatea generală pentru mine este a facilita transferul de experiență a țării cu procesul de adaptare la standardele UE, bineînțeles dacă interesul părții moldovenești va exista în continuare. Pe lângă aceasta și continuarea asistenței pentru dezvoltare care este parte integrantă a relațiilor noastre, dezvoltarea relațiilor comerciale și nu în ultimul rând a celor politice care în faza actuală sunt foarte intense”, a subliniat ambasadorul.

Totodată, diplomatul a remarcat că Republica Cehă a oferit de-a lungul anilor Republicii Moldova asistență în mai multe domenii precum administrația publică, agricultură și domeniul social, iar pe parcursul ultimilor doi ani domeniul apărării și securității au fost o prioritate. În context, Jaromír Plíšek a anunțat că, în prezent, sunt în desfășurare o serie de proiecte în valoare totală de 15 milioane de euro, dintre care aproape jumătate sunt destinate domeniului securității.

Interviul integral cu ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Jaromír Plíšek, poate fi urmărit AICI.

Citește mai mult