Alegeri

Peste 50 de milioane de lei confiscați în dosarele de corupere electorală, 28 de persoane – reținute. Noi detalii despre schema pusă la cale de Șor

Coruperea electorală și finanțarea partidelor politice orchestrate de „gruparea criminală Șor” au atins o amploare fără precedent. Începând cu septembrie 2022 și până în prezent, din Federația Rusă în Republica Moldova au ajuns fluxuri masive de bani ilegali. Inițial – prin contrabandă sau criptomonede, iar ulterior – prin intermediul unei bănci rusești aflată sub sancțiuni internaționale. 50 de milioane de lei au fost ridicați și confiscați. 28 de persoane au fost reținute, iar 35 sunt învinuite. Deși avocații lui Șor opun rezistență, procurorul general Ion Munteanu dă asigurări că oamenii legii au „și timp, și resurse, și putere, și răbdare” pentru a aplica legea „dur și corect”.

NewsMaker
Sursa: NewsMaker

Cum ajung banii lui Șor în Republica Moldova

Partidele politice sau concurenții electorali susținuți de Șor au fost finanțați, începând cu septembrie 2022 printr-o serie de mecanisme: transport direct din Federația Rusă, prin contrabandă, tranzacții cu criptomonedă, finanțarea directă a persoanelor fizice sau juridice.

În majoritatea cazurilor, banii erau folosiți pentru: coruperea alegătorilor, finanțarea ilicită a partidelor și a concurenților electorali, remunerarea ilicită a activiștilor, colectarea semnăturilor în favoarea unui anumit candidat electoral, organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, inclusiv pregătirea pentru acțiuni de destabilizare în caz de necesitate.

Începând cu primăvara anului 2024, „organizația criminală” Șor a pus în aplicare un nou mecanism de finanțare a partidelor politice – prin intermediul aplicației mobile PSB a băncii comerciale din Rusia „Promsveazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale. În total, peste 140 de mii de conturi PSB au fost deschise pe teritoriul țării.

Banii ajungeau la membri ai organizațiilor teritoriale ale unor partide politice din țară. Potrivit procurorului general, aceștia au fost remunerați lunar pentru a plăti alegătorii, la rândul lor, să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale, care a fost anunțat cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie. Plățile erau destinate inclusiv pentru organizarea mitingurilor, flashmob-urilor și acțiunilor de protest.

Bilanțul acțiunilor organelor de drept: peste 50 de milioane de lei – confiscați

Pentru a contracara eforturile „grupării criminale” de a deturna democrația din țara noastră, organele de drept au efectuat, până în prezent peste 800 de percheziții și 380 de măsuri speciale de investigație, în urma cărora 28 de persoane au fost reținute, iar mai mult de 35 de persoane au fost acuzate. Valoarea totală a sumelor ridicate și sechestrate depășește echivalentul a 50 de milioane de lei.

Șeful Procuraturii Generale a precizat că fiecare etapă a investigației este intens contestată de avocați, de multe ori „din motive absurde”, în încercarea de a întârzia sau împiedica procesul de urmărire penală.

Apelul lui Munteanu către procurori și avocați

Gruparea Șor acționează, este coordonată și susținută financiar de entități externe, a atenționat Munteanu. Șeful Procuraturii Generale a făcut apel la unitate în contextul unei „provocări fără precedent”, menită să destabilizeze țara. Ion Munteanu a declarat, totodată, că eficiența instituțiilor depinde de un cadru legislativ stabil și predictibil.

„Nu este corect să ceri curaj, muncă neîntreruptă de la cei care sunt supuși unor reforme interminabile, adesea spontane și inițiate de experți care nu consideră necesar să consulte profesioniști din domeniu. Existența unui minim de stabilitate legislativă este absolut necesară pentru funcționalitatea eficientă a organelor de drept. Ne-a fost impusă eticheta de corupție în contextul unor reforme structurale și procedurale continue, implementată în grabă, fără analiza riscurilor și a consecințelor asupra capacităților reale a organelor de drept. Repet, în spatele fiecărui caz stau sute de documente și zeci de proceduri. Și discutăm despre mii de cazuri. Procurorii nu creează legea, procurorii o aplică.”

Precizăm că conferința de presă susținută de procurorul general, Ion Munteanu, vine la doar câteva zile după ce Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat de președinte al țării, a criticat justiția, spunând că s-a opus în ultimii ani oricărei curățări, a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mare și a trecut cu vederea corupția electorală prin care Ilan Șor, condamnat penal, a câștigat alegeri, inclusiv la Orhei și autonomia găgăuză.

Reamintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult