Alegeri

Scenariile iDATA pentru turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

iDATA prezintă trei scenarii pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în care Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se confruntă într-o competiție strânsă. Sondajul, realizat în octombrie curent, subliniază că rezultatul final ar putea fi influențat semnificativ de prezența la vot a diasporei, dar și de mobilizarea alegătorilor pe teritoriul național. De la un scenariu „puțin probabil” până la unul „cel mai probabil”, fiecare variantă explorează cum pot varia preferințele electoratului și impactul lor asupra rezultatelor finale.

Scenariul 1, „puțin probabil” – Maia Sandu, în avans pe teritoriul Republicii Moldova

În primul scenariu, Maia Sandu obține un avans de 39.3% față de 32.1% pentru Alexandr Stoianoglo, conform sondajului la nivel național. Totuși, acest scenariu este considerat „puțin probabil”, deoarece nu ține cont de prezența efectivă la vot și de variațiile de participare pe regiuni și grupe de vârstă.

După adunarea voturilor din diasporă și ale votanților din stânga Nistrului, conform Scenariului 1, Maia Sandu este în avantaj cu 55.2%, față de 44.8% pentru Stoianoglo.

Scenariul 2, „mai probabil” – Balanța se echilibrează

Scenariul 2 este considerat mai realist de iDATA, având în vedere modul în care respondenții au votat în primul tur și preferințele lor pentru candidați în turul doi. În acest scenariu, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo sunt aproape la egalitate, cu un scor de 35.3% pentru Sandu și 35.2% pentru Stoianoglo, diferența fiind de doar 0.1%.

Pe baza calculelor din acest scenariu, Maia Sandu ar obține un avantaj de 52.2% la nivel național, față de 47.8% pentru Stoianoglo, însă, în absența voturilor din diasporă și stânga Nistrului, Stoianoglo ar fi în avantaj, cu 52.68%.

Scenariul 3, „cel mai probabil” – Diaspora decide alegerile

Scenariul 3, considerat „cel mai probabil” de către iDATA, sugerează un avantaj pentru Alexandr Stoianoglo pe teritoriul național, în absența voturilor din diasporă și stânga Nistrului. Potrivit acestui scenariu, Stoianoglo ar obține 53.93% din voturi fără diasporă și stânga Nistrului, în timp ce Maia Sandu ar ajunge la 46.07%.

Totuși, cu voturile din diasporă incluse, Maia Sandu ar obține un scor final de 51.1%, având un avans de 2.2% față de Stoianoglo (48.9%).

Sondajul, aprobat de Comisia Electorală Centrală și realizat de iDATA în luna octombrie 2024, a fost efectuat pe un eșantion la nivel național, format din 1006 respondenți, cu o marjă de eroare de ±3%.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult