Social

Păcatele minciunii și furtului – în discuție cu preotul Maxim Melinti, la emisiunea „Cuvintele credinței”

Potrivit tradiției creștine, printre păcatele care despart omul de Dumnezeu și de împărăția cerurilor se numără și cel al minciunii și furtului. Acestea sunt și împotriva marii porunci a iubirii date de Dumnezeu și afectează atât relația individului cu oamenii, cât și relația lui cu divinul. Această temă a fost abordată în cadrul emisiunii „Cuvintele credinței" de la postul public Moldova 1, în cadrul unei discuții cu preotul Maxim Melinti, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, municipiul Chișinău.

Potrivit părintelui Maxim Melinti, păcatul minciunii este un subiect deosebit de complex și profund, având implicații semnificative asupra relațiilor interumane și asupra vieții spirituale. În tradiția creștină, minciuna este văzută ca o formă de nelegiuire care nu doar că afectează individul care o comite, dar are și repercusiuni asupra celor din jur.

Atâta timp cât un creștin, un cetățean se conduce după principiul mint că așa trebuie ca să câștig, ca să am un viitor, să pot ajunge pe o scară ierarhică de carieră și a bunăstării, Dumnezeu te lasă. Dumnezeu te lasă ca să vezi tu singur prăpastia în care cazi tu singur. Este o cale de înșelăciune care pornește sigur că de la satan, pentru că satan, așa cum învață scriptura, este tatăl minciunii”, spune preotul.

Preotul spune că există o legătură directă și indispensabilă între păcatul minciunii și cel al furtului.

Atunci când vorbim despre furt, mulți se gândesc că e vorba de hoți mascați care intră în noapte într-o casă prin geam, pe ușă. Nu, stați un pic. Hoția modernă este mult mai variată și mult mai sofisticată: este vorba de a folosi postu de a beneficia de unele privilegii materiale sau financiare și atunci când vorbim despre minciună modernă, vorbim despre manipulări, știri false, acel război hibrid despre care atât de mult se vorbește, pentru că asta tot este o formă de minciună, asta tot este o formă de calomnie, asta tot este vorba de o bârfă modernă”, a declarat Maxim Melinti.

În cadrul emisiunii au fost făcute referiri la un studiu modern care arată că adulții mint în medie de 13 ori pe săptămână, aici fiind vorba despre miciuna individala, la care se recurge adesea pentru a controla percepția celorlalți sau pentru a menține o imagine favorabilă. Pe de altă parte, minciuna politică este orientată spre manipularea opiniei publice și aceasta poate duce la o degradare a încrederii în instituții și la polarizarea societății. Într-o societate a minciunii, cum este descrisă în unele analize contemporane, valorile fundamentale ale democrației sunt subminate, iar cetățenii ajung să dezvolte un cinism profund față de procesul politic.

Citește mai mult