Expert, despre turismul electoral: Ar putea afecta rezultatul scrutinului
Pentru turul doi al alegerilor prezidențiale a fost o prezență neobișnuită la vot a cetățenilor moldoveni din diasporă, în special a celor din Europa de Vest, constată politologul Laurențiu Pleșca. În cadrul unei ediții speciale de la Moldova 1, analistul a atenționat că mii de alegători au fost transportați ilegal în străinătate, ceea ce ar putea afecta rezultatele alegerilor.
„Turul doi al alegerilor prezidențiale a avut loc într-un context marcat de foarte multe tentative de falsificare, unde vedem clar implicarea Rusiei și a actorilor săi de influență, ceea ce reprezintă un motiv serios de îngrijorare. O întrebare importantă este legată de faptul de ce avem aceste cozi foarte mari în orașe din diasporă precum Baku, Istanbul, Minsk, Tel Aviv? Mi se pare că această prezență crescută nu reprezintă de fapt numărul moldovenilor care locuiesc sau studiază în aceste orașe, dar nu reprezintă altceva decât tentative de falsificare.”
Analistul susține că nu este clar dacă mobilizarea diasporei vine preponderent din Occident sau din Est.
„Sursele indică că există autobuze, cel puțin patru avioane charter, care au transportat ilegal oameni la secțiile de vot din Moscova înspre alte orașe. Este îngrijorător faptul că acești cetățeni influențează asupra alegerilor, când își vând votul sau sunt transportați în mod organizat pentru a influența rezultatele. Curtea Constituțională ar putea anula votul în aceste secții de votare în care alegătorii sunt aduși organizați cu avionul? Aici nu este vorba de zeci sau sute, este vorba despre mii de alegători care au fost transportați ilegal. Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să înregistreze fiecare tentativă de falsificare a acestor alegeri.”
Autoritățile investighează cazuri de transport organizat al alegătorilor, atât în Republica Moldova, cât și în străinătate, în special din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia, cu scopul de a influența prezența la vot. Inspectoratul General al Poliției și Comisia Electorală Centrală au semnalat aceste nereguli, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu grupuri de moldoveni aduși organizat la secțiile de votare. Cetățenii sunt îndemnați să raporteze astfel de cazuri la Serviciul de urgență 112, măsură destinată protejării integrității procesului electoral și asigurării unui vot liber și neinfluențat.
De menționat că la mai multe secții de votare din străinătate au fost anunțate alerte false cu bombă. Potrivit Ministerului de Externe, este vorba de secțiile din Frankfurt, Germania, și Liverpool, Northampton, Marea Britanie, și două în România. Alerte cu bombă au fost anunțate și la trei secții de votare din Varnița. Poliția a mai fost alertată și în privința unei posibile minări a podului de legătură Rîbnița-Rezina, iar traficul rutier suspendat. Poliția documentează toate cazurile.
De asemenea, oamenii legii au înregistrat 191 de încălcări în cadrul scrutinului, incluzând cazuri de corupere a alegătorilor, agitație electorală, dar și alte incidente.
Amintim că cetățenii Republicii Moldova au fost chemați pe 3 noiembrie la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte al țării, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin. În buletinul de vot au fost doi candidați: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
Votarea a avut loc la 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 de secții deschise în Republica Moldova. Precizăm că informațiile sunt actualizate constant de către CEC. Secțiile de votare din Republica Moldova și-au închis ușile, cu unele excepții.