Trei persoane, rănite din cauza exploatării incorecte a surselor de încălzire. Recomandările pompierilor
Trei persoane au avut de suferit în urma încălcării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei și aparatelor electrice de încălzit. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 de situații de risc.
Un caz, unde au fost raportate victime în urma încălcării regulilor antiincendiare la utilizarea surselor de încălzit a fost înregistrat într-un apartament din orașul Ungheni. În interiorul locuinței a izbucnit un incendiu, care a cuprins mai multe bunuri materiale.
În timpul intervenției, au fost evacuate, din interiorul apartamentului afectat de foc, două persoane - o femeie în vârstă de 33 de ani, care a primit leziune la membrul superior și fiica acesteia de 8 ani, fiind în stare inconștientă în urma inhalării produselor de ardere. Acestea au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
Pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, pompierii au evacuat de la etajele superioare doi locatari în stare stabilă. În urma primelor cercetări, specialiștii au stabilit că o cauză prealabilă probabilă ar fi încălcarea regulilor antiincendiare la utilizarea unui reșou electric de încălzit.
Un alt caz a avut loc într-o gospodărie din Ustia, raionul Glodeni, unde un bărbat în vârstă de 74 de ani s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. Un echipaj de medici a preluat și transportat bărbatul la spitalul raional.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la exploatarea sobelor și aparatelor de încălzit, pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon și incendiile.
Cetățenii sunt rugați să instaleze și monteze corect aparatele conectate la electricitate, evitând amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile. Mai mult, oamenii sunt rugați să verifice minuțios instalațiile de încălzit înainte de utilizare, asigurându-se că nu sunt deteriorate.
De asemenea, persoanele sunt îndemnate să verifice cu atenție sobele înainte de a le folosi, asigurându-se că sunt deschise și neobturate canalele de ventilare. Specialiștii recomandă folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.