Luna Agricultorului: Zeci de fermieri din țară au fost nominalizați în cadrul unui eveniment festiv
În cadrul unui eveniment festiv, zeci de fermieri din mai multe raioane ale țării au fost nominalizați pentru titluri precum „Fermierul anului 2024”, „Cel mai bun mecanizator”, „Tânăr fermier al anului 2024” și „Femeia fermier al anului 2024”. Aceștia ne-au spus că nu s-au dat bătuți niciodată, iar munca zi de zi le aduce astăzi succese.
Fermierul anului 2024 a fost desemnat Sergiu Spinei, originar din raionul Anenii Noi. Aviator de meserie, bărbatul spune că a ajuns întâmplător în domeniul agricol, iar astăzi are în spate 19 ani de muncă asiduă. Cultivă porumb, grâu, rapiță, orz, floarea-soarelui și mazăre.
„Am obținut niște roade bune, lucrăm cu tehnologii mai avansate, suntem cu vreo cinci pași înaintea fermierului mediu din Republica Moldova, care ne permite cât de cât să supraviețuim. Vreo cinci, șase ani am fost într-o situație în care numai pierdeam”, afirmă Sergiu Spinei.
Vera Guzun din raionul Criuleni a fost desemnată femeia fermier. Împreună cu soțul dețin de aproape 30 de ani o moară în Măgdăcești. Au reușit să fie singurii care fac făină de grâu pentru plăcinte și panificație.
„Calitate - așa ne-am pus ca scop fiind tineri încă. Astăzi copiilor le implementăm această calitate. Suntem unicii care am prelucrat făină de grâu pentru plăcinte, făină de grâu pentru panificație, pentru cofetării”, a menționat Vera Guzun.
Din acest an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare declară luna noiembrie - Luna Agricultorului, deci vor fi organizate mai multe activități în raioanele țării.
„Oricât de mici am fi noi comparativ cu celelalte state mari jucătoare pe segmentul de producere a producțiilor agricole, noi am reușit să ne plasăm pe un loc de frunte, de cinste și foarte onorabil țara noastră, implicit pe noi, printre cei mai mari jucători ai piețelor agricole”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
În anul 2023, producția agricolă anuală a Republicii Moldova a constituit circa 45 de miliarde de lei. Aceasta asigură, împreună cu industria prelucrătoare, până la 45 la sută din totalul exporturilor moldovenești.