Politic

Dan Alexe: La Summitul CPE se va face front comun pentru a consolida securitatea în Europa

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) va pune accent pe formarea unui front comun de consolidare a securității, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, cu care liderii europeni vor evita orice dialog timpuriu. Potrivit jurnalistului de la Bruxelles, Dan Alexe, politica americană nu va suferi schimbări imediate, iar administrația Biden, în următoarele luni, ar putea întări sprijinul său, inclusiv în Ucraina.

„Rezultate concrete nu vor fi prea multe, pentru că după acest Summit al celor 47, urmează autenticul Summit al celor 27 din Uniunea Europeană, care se vor întâlni mâine separat fără Ucraina sau Republica Moldova și când vor încerca să discute o poziție comună în lumina învingerii lui Donald Trump în SUA. Acesta este de fapt subiectul fierbinte, iar întâlnirea este desigur importantă din punct de vedere politic. Însă, dincolo de această declarație nu se așteaptă altceva la acest summit. E limpede că un forum de 47 de țări din care fac parte în același timp, Islanda și Azerbaidjanul, nu poate să se încheie cu prea multe concluzii concrete”.

Potrivit jurnalistului, singura soluție imediată, care ar putea fi luată de liderii la Summit este să mențină actuala politică.

„Principala grijă a liderilor europeni este să facă front comun, acum că Donald Trump se va întoarce la Casa Albă în luna ianuarie. Între timp, în avem două luni în care Congresul american încă poate lua anumite măsuri, poate continua politica actuală de sprijin activ. Să nu ne închipuim, că odată ce Trump nici măcar nu a venit la putere, politica americană se va schimba. Administrația Biden va face tot posibilul ca în aceste două luni să continue ajutoarele actuale sau chiar să le întărească. Schimbarea imediată nu va veni. Europenii încearcă să facă front comun pentru securitate, iar Trump să nu fie invitat înainte să preia funcția în ianuarie. Asta va fi foarte dificil în măsura în care Trump are prieteni solizi în Europa”.

Potrivit lui Dan Alexe, participanții acestei comunități politice europene pot lua decizii de a se alia cu alte instituții reprezentative precum Consiliul Europei sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu același număr de membri și scopuri.

„Nu e cazul Republicii Moldova, care are statutul de țară candidată, care trebuie să-și aducă legislația la nivel european. Dar țări care nu sunt candidate la Uniunea Europeană, chiar și Marea Britanie, de exemplu, nu mai poate participa la o apărare comună europeană sau la o strategie comună europeană”.

Șefa statului, Maia Sandu participă astăzi la cea de-a cincea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta. Agenda se va concentra pe provocările de securitate la adresa Europei, cu accent pe situația din Ucraina. În cadrul meselor rotunde 47 de șefi de stat și de guvern vor aborda teme specifice de interes comun, precum migrația și securitatea economică.

„Sunt aici să vorbesc despre faptul că avem nevoie de mai mult sprijin pentru a ne întări capacitățile instituțiilor pentru a proteja democrația moldovenească. Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii rusești, și, desigur, drumul european al Moldovei nu este important doar pentru noi, dar și pentru stabilitatea și securitatea continentului european”, a declarat Maia Sandu la Budapesta.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, și reprezintă o platformă de dialog politic despre pace și securitate pe continent, dar și despre cooperarea dintre statele Uniunii Europene și cele din afara spațiului comunitar. Summitul inaugural al Comunității a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua ediție a fost găzduită de țara noastră în iunie 2023.

Citește mai mult