Locuitorii din Autonomia găgăuză marchează astăzi Kasîm: tradiții și semnificații
În Autonomia găgăuză este marcată astăzi sărbătoarea populară Kasîm, de la numele lunii noiembrie în limba găgăuză. Sărbătoare coincide cu ziua Sfântului Dumitru și marchează sfârșitul anului agricol și începutul iernii. Conform tradițiilor populare, până în această zi oile și caprele sunt aduse în adăposturi pentru iernat, iar gospodarii îi răsplătesc pe ciobani pentru munca depusă. În Autonomia găgăuză ziua de 8 noiembrie este nelucrătoare.
„Kasîm este o sărbătoare cu tradiții vechi. În această zi, animalele sunt aduse acasă din pășuni, oamenii se distrează, sărbătoresc ziua Sfântului Dumitru. În familia noastră nu sunt Dumitri, dar și noi ne adunăm împreună ca familie, pentru că este practic o evaluare a anului: ce am realizat, ce am plantat, ce trebuie să răsădim”;
„În această zi sărbătorim tradiția de a aduce oile acasă din câmp. Ele vor sta acasă până la primăvară. Și este și ziua îngerului pentru cei numiți Dumitru. Îi felicit pe toți Dumitrii pentru ziua îngerului și le doresc multă fericire”;
„În această zi, la biserica noastră, la fel ca în fiecare biserică ortodoxă, se oficiază Sfânta Liturghie, iar după Liturghie are loc cântarea de rugăciune și se citesc rugăciuni pentru acest mare sfânt. Aș dori să-i felicit pe toți cei ce poartă numele Dimitri cu ocazia onomasticii lor, să le doresc pace, bunătate, atenție, tărie duhovnicească și fizică, ca Domnul să-i întărească pe ei și familiile lor”, a menționat Daniil Calpacci, preot din Comrat.
Piotr Petcovici, un cunoscut interpret găgăuz, deținător al titlului Artist emerit al poporului, a înființat în satul său natal, Joltai, o casă etno cu scopul de a promova tradițiile populare. De sărbătoarea Kasîm, artistul întâmpină oaspeții și îi servește cu vin de casă. 8 noiembrie este și ziua de naștere a cântărețului găgăuz.
„În familia părinților am avut vaci, oi și albine, așa că ne pregăteam întotdeauna pentru sărbătoarea Kasîm. Eram șapte copii în familie. Tatăl și mama, când erau în viață, ne adunau pe toți și pregăteau masa cu diferite mâncăruri tradiționale”, a povestit Piotr Petcovici, interpret găgăuz.
Sărbătoarea găgăuză Kasîm coincide cu ziua Sfântului Dumitru. În această zi, în orașul Ceadîr-Lunga, în satul Bugeac și comuna Svetlîi din sudul țării sunt sărbătorite și hramurile bisericilor. Conform unei decizii a autorităților regionale, 8 noiembrie este o zi de sărbătoare nelucrătoare.