Constatările unui raport privind principalele deficiențe în administrarea întreprinderilor de stat
Cumetrismul și nedeclararea averii sunt printre principalele deficiențe în administrarea întreprinderilor de stat, constată într-un raport Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Experții analizează lacunele legislative și alte aspecte care favorizează fraude, risipă și abuzuri în cadrul companiilor gestionate de stat. Ei vin și cu un șir de recomandări pentru consolidarea luptei împotriva corupției. Oamenii, care sunt beneficiarii direcți ai serviciilor publice, consideră că fenomenul cumetrismului este unul înrădăcinat în societatea noastră și că acesta poate fi cu greu descurajat.
„Au fost multe cazuri când s-au acordat avantaje cuiva sau chiar și la licitații, cumetrismul la noi e la putere, eu sunt împotrivă. - Credeți că o să dispară? - Poate, cu timpul, e un proces mai îndelungat pentru că țara e mică și cumetri mulți”;
„Mie nu îmi place acest fenomen. Toată viața am știut că trebuie să învăț și să dobândesc singură. Au fost situații când am înțeles că se fac angajări „pe pile” și e foarte obijduitor”;
„Ne afectează, clar. Trebuie după merite lumea să muncească, nu după cumetrism. Specialiștii mai buni nu pot să arate ceea ce pot”;
„Sigur că este o problemă gravă, dar, din păcate, asta e realitatea. Puțin probabil că va dispărea, pentru că asta a fost și va rămâne”;
„Este o problemă foarte mare pentru toți, peste tot este așa. Au de suferit oamenii. De exemplu, sora trebuia să fie angajată, dar nu a fost să fie, pentru că au găsit o rudă în locul ei”, au menționat persoanele intervievate.
Întreprinderile de stat adesea sunt supuse evaluărilor din partea Centrului Național Anticorupție. Printre acestea se numără și Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Reprezentanții întreprinderii spun că neregulile depistate sunt deja remediate.
„Deja am raportat primele acțiuni realizate, urmează să raportăm pe final de an îndeplinirea tuturor sarcinilor. În prezent, suntem în proces de elaborare a procedurilor de denunțare a actelor de corupție. Au fost raportate pe intern deja opt conflicte de interese reale, care au fost soluționate”, a declarat reprezentantul ASD, Ion Pruteanu.
Experții estimează că mai este încă mult de lucru. Întreprinderile unde au fost depistate deficiențe care duc la corupție sunt monitorizate în continuare.
„Sunt lacune în legislație. Ceea ce se observă în acest moment, în managementul, în conducerea întreprinderilor de stat sunt reprezentate persoane publice care lucrează în ministere, deci asta este conform legislației, ceea ce duce direct la conflict de interese. O recomandare este - conducătorii întreprinderilor de stat, unde statul deține cotă majoră, să înceapă să își declare averea”, susține Tamara Razin, copreședintă, Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA).
„Sunt probleme grave în sistemul judiciar, judecătorii sunt mai puțin interesați să examineze cazurile. Unele instituții, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, nu investighează cazurile care au dovezi evidente”, spune James Wassertrom, copreședinte la CCIA.
În cadrul raportului „Curățarea de corupție: Recomandări pentru întreprinderile din Moldova deținute de stat” a fost analizat managementul a zeci de întreprinderi. Printre acestea se numără Moldtelecom, Fabrica de Sticlă, Poșta Moldovei și Calea Ferată.