Economic

Euro va fi moneda de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc din 2025. Opinia expertului

Începând cu 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. O decizie în acest sens a fost anunțată de Banca Națională a Moldovei. Această trecere reflectă orientarea economiei țării noastre către piața Uniunii Europene, care joacă un rol dominant în structura comercială și financiară a Republicii Moldova, spun reprezentanții BNM.

Schimbarea monedei de referință pentru stabilirea cursului oficial a leului moldovenesc de la dolarul american la euro reprezintă un pas absolut natural și firesc, având în vedere dezvoltarea economiei și integrarea Republici Moldova la Uniunea Europeană, susține directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi.

Aș aprecia pozitiv decizia Băncii Naționale în condițiile economii Republicii Moldova. Până astăzi, cursul leului era stabilit față de dolar, iar pentru celelalte valute, dacă vorbim de leul românesc sau zlotul polonez, era determinat cumva indirect, având în vedere cotațiile Bloomberg. De câteva zile observăm pe bursele internaționale, în special după alegerea președintelui Trump în SUA, că dolarul s-a apreciat, iar în Republica Moldova am observat o depreciere la euro deoarece Banca Națională nu are această pârghie directă de a interveni pe cursul leu-dolar. Deci, ei pot să intervină doar pe cursul leu-dolar, astfel cursul leu-euro este la fel stabilit într-un mod indirect”, susține expertul.

Avantajul major este că Banca Națională va avea aceste pârghii rapide și directe de a interveni asupra cursului valutar, iar cetățenii și mediul de afaceri vor beneficia de fluctuații mai reduse.

La această etapă nu aș vedea niciun impact negativ, dimpotrivă având în vedere că totuși cererea pentru euro este mai mare, iar Banca Națională având această pârghie directă de intervenție, asta înseamnă că își reduc și timpul și rapiditatea de intervenții. Acest lucru va ajuta, atât mediul de afaceri, cât și cetățenii să beneficieze de un curs mai stabil, iar pentru companiile care au operațiuni de import-export cu Uniunea Europeană stabilitatea cursului este foarte importantă”, a precizat Stanislav Ghilețchi.

Totodată, directorul adjunct al IPRE a precizat că în urma acestei decizii vor crește exporturile țării noastre pe piața europeană.

Citește mai mult