Politic

Cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova se desfășoară la Bruxelles

Cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova a început, pe 7 februarie, la Bruxelles. Reuniunea este prezidată de șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene. În premieră, în acest an, Republica Moldova este prezentă la eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Anterior, Guvernul a anunțat că, pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere se va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect pe agendă.

În ajunul Reuniunii, delegația Guvernului Republicii Moldova, condusă de prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai instituțiilor europene, care au reconfirmat apropierea Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la întrevederea cu premierul de la Chișinău a reafirmat mesajul că Republica Moldova își are locul său în UE, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula Von de Leyen, a declarat că Republica Moldova poate miza și în continuare pe sprijinul UE.

UE, potrivit înalților demnitar europeni, pregătește un sprijin financiar în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova în vederea dezvoltării economice și asigurarea securității energetice. Sprijinul macro-financiar suplimentar ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Parlamentul European, a dat asigurări Roberta Metsola, pe 6 februarie.

Din delegația Republicii Moldova la Consiliul de Asociere fac parte vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult