Politic

Consultări la Președinție // Declarațiile șefilor de partide

Reprezentanții mai multor partide extraparlamentare au participat, luni, 18 noiembrie, la consultările organizate de președinta Maia Sandu privind măsurile de combatere a corupției politice. Opoziția parlamentară nu a fost invitată la discuții. Cu ce propuneri au venit reprezentanții formațiunilor pentru a accelera reforma justiției și lupta împotriva corupției vedeți în reportajul de mai jos.

Președinție
Sursa: Președinție

„Partidul Național Moldovenesc a propus ca persoanele care sunt prinse de organele de drept că au luat mită electorală sau au dat, dincolo de amenzile pe care le primesc, până la 37,5 mii de lei să fie private de dreptul de a participa la orice tip de alegeri”, a declarat președintele PNM, Dragoș Galbur.

„I-am depus astăzi doamnei președintem cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative. Suntem pregătiți, în calitate de partid proeuropean, să lucrăm pentru ca această inițiativă să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus liderul CUB, Igor Munteanu.

Gaik Vartanean de la MAN a propus ca unele instituții să treacă în subordinea opoziției.

„Noi am propus să ne întoarcem la obiceiul ca mai multe instituții ale statului să fie controlate de opoziție. În primul rând, e vorba de Comisia Electorală Centrală, care e controlată de partidul de guvernare, Consiliul Audiovizualului. Curtea de Conturi, care ar trebui să verifice cum sunt cheltuiți banii partenerilor externi sau din buget”.

Iar liderul Partidului Puterea Oamenilor a semnalat concurența neloială între formațiunile parlamentare și cele extraparlamentare.

„Noi, partidele mici, suntem foarte afectați atunci când se suprareglementează anumite domenii. CEC, Codul electoral, nu au afectat partidele care au mulți bani și care își permit să cumpere alegători, dar ne-au afectat pe noi, partidele mici, care luptăm zi de zi să strângem donații și voluntari”, a spus Ruslan Codreanu.

Formațiunile s-au arătat deschise să-și asume răspunderea pentru evoluțiile din Republica Moldova.

„Ne-am angajat să contribuim până în decembrie la schimbarea Codului electoral, la Codul penal, să înăsprim sancțiunile privind corupția politică, deci există un șir de acțiuni pe care trebuie să le facem. Este important că și noi, partidele de opoziție, suntem implicate și responsabile de tot ce se întâmplă în țara noastră”, a declarat președinta ALDE, Arina Spătaru.

„Am încercat să fim cât mai incluzivi în această discuție, iar discuțiile au vizat combaterea corupției politice, au vizat eficientizarea instituțiilor care luptă cu corupția și trebuie să lupte cu corupția. A fost o discuție foarte constructivă, vreau să subliniez că mai mulți reprezentanți ai partidelor politice au subliniat importanța discuțiilor pe o asemenea platformă, au fost și propuneri constructive, urmează să le examinăm”, a declarat șeful cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel.

Partidele au mai agreat ideea semnării unei declarații de combatere a corupției politice în Republica Moldova și au ajuns la concluzia că e nevoie de o pregătire minuțioasă și o consolidare pe dreapta proeuropeană în vederea alegerilor parlamentare. Săptămâna viitoare, vor avea loc discuții și pe platforma parlamentară, și la nivel de Guvern, iar formațiunile vor avea posibilitatea să vină cu propuneri privind revizuirea cadrului legislativ în domeniul Codului penal sau al Codului electoral.

Citește mai mult