Andrei Curăraru, despre remanierile din Guvern: Este un început de resetare politică
Remanierile premierului Dorin Recean sunt necesare, însă insuficiente pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în guvernare, ceea ce ar contribui la îndeplinirea obiectivelor țării, afirmă Andrei Curăraru, expert în politici publice la Organizația WatchDog. El a subliniat, pentru Moldova 1, că aceste schimbări reprezintă un început de resetare politică necesară pentru implementarea reformelor în domenii esențiale precum integrarea europeană, justiția și economia.
Potrivit lui Curăraru, remanierile anunțate de premierul Dorin Recean au fost necesare în actualul cabinet și sunt un pas inițial, dar nu răspund solicitărilor înaintate de cetățeni și promisiunilor din campania electorală. „Este clar că atunci când vorbim despre remanieri guvernamentale, vrem o echipă care să aducă un nou suflu actului de guvernare, ce va contribui la o nouă imagine, mai multă încredere. Vor continua negocierile și consultările cu mai mulți actori implicați din țară și s-ar putea să mai urmeze anumiți pași. Dacă la asta se reduce reforma guvernamentală, ea nu va contribui la acele obiective pe care le anunța anterior și președintele, dar și premierul.”
Potrivit expertului, schimbările au vizat cele mai critice și importante sectoare pentru economia țării, dar și pentru asigurarea ordinii de drept. „Este clar că s-a discutat foarte mult despre managementul în domeniul justiției. Cred că în justiție, dacă nu este nevoie de o modificare a primei persoane, este nevoie de o modificare a tot ce înseamnă comunicare. Fiindcă s-a comunicat foarte prost în toată perioada asta în legătură cu acele reforme care se realizează în justiție, chiar și rolul pe care îl are ministrul care nu poate interveni în multe din procesele interne ale justiției și nu s-au realizat la urmă anumite obiective care s-au trasat în sensul creșterii încrederii în sistemul de justiție. Și vedem și noi cum face față acestei crize legate de coruperea electorală.”
Potrivit lui Curăraru, dacă schimbările vor fi singurele modificări în actul de guvernare, efectul nu va fi unul de durată. „Este un început de resetare politică. Până la urmă, și partidul de guvernare, dar și Guvernul au nevoie de fețe noi, de un suflu nou, de posibilitatea de a implementa mai eficient tot ce înseamnă integrare europeană, reformă în justiție, dar și acel plan al Ursulei von der Leyen, care ar revitaliza economia țării. În prezent, nu vedem cum aceste noi persoane ar putea să contribuie esențial la actul de guvernare reînnoit. Nu putem să vorbim despre un efect de lungă durată al acestor remanieri, dacă ele vor fi singurele modificări în actul de guvernare.”
Aseară, premierul Dorin Recean a anunțat schimbările din Guvern și a propus schimbarea a trei din cei 16 miniștridin cabinetul său. Astfel, actualul ministru al Agriculturii Vladimir Bolea trece la conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în funcția de ministru de Interne a fost propusă Daniella Misail-Nichitin, iar funcția de ministru al Agriculturii va fi preluată de Ludmila Catlabuga.