„Nu te lăsa aburit”. Autoritățile au lansat o campanie antifumat în școlile din țară
Aproximativ 13 la sută dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani din Republica Moldova utilizează țigările electronice. În contextul creșterii numărului de tineri fumători, autoritățile au lansat o campanie de informare și sensibilizare, în cadrul căreia, studenții de la medicină vor merge în peste 150 de școli din țară pentru a informa tinerii despre efectele nocive ale fumatului. Primii au fost elevii de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel" din capitală.
Peste 200 de tineri de la acest liceu au fost martorii unui experiment care le-a demonstrat cum fumatul afectează sănătatea. Așa cum țigările electronice în urma încălzirii lichidului pot emite urme de acetonă, rezidenții au decis, cu ajutorul acetonei, să demonstreze impactul fumatului asupra plămânilor umani.
Și medicii trag un semnal de alarmă și spun că țigara electronică ar fi mult mai periculoasă decât cea clasică.
„Este falsă ideea că țigările electronice ar fi o salvare în abandonul țigărilor clasice, ele la fel conțin tutun și acest cerc vicios nu se întrerupe niciodată. Știm efectele care sunt asupra întregului organism și începem de la organele centrale, de la inimă, în primul rând crește tensiunea arterială, dăunează foarte mult persoanelor care au probleme cu hipertensiunea”, a declarat Liliana Lupu, medic pneumolog la Spitalul „Arhanghelul Mihail”.
Tineri cu care am discutat spun că deși nu sunt fumători, în cercul lor de prieteni sunt foarte mulți tineri care utilizează țigările electronice.
„Anterior, am discutat și ni s-a spus despre efectele nocive ale tutunului prin cuvinte, dar niciodată prin experimente. Eu, să fiu sincer, un pic m-am speriat, eu nu sunt fumător, dar m-am speriat pentru semenii mei. Am prieteni care fumează țigări electronice sau țigări simple”;
„Știu unele persoane din regiune care consumă și le-am spuAla Nimerencos că nu este bine să consumi aceste țigări electronice”;
„Cred că mai mulți tineri din Republica Moldova vor înțelege cât de nocive sunt țigările, mai ales cele electronice”, au spus tinerii.
Potrivit autorităților, campania a devenit o necesitate, în condițiile în care industria tutunului și-a intensificat strategiile de marketing și tot mai mulți tineri sunt atrași de aceste produse.
„Țara noastră este singura din toată regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat o tendință de creștere a consumului de tutun. Apariția și promovarea unor noi forme, în special de țigări electronice, și mai mult afectează aceste cifre și acesta este și scopul marketingului foarte agresiv care vine din partea industriei tutunului”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătății.
Cifrele sunt în creștere și la nivel mondial. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină.