Primul Forum de Securitate, organizat la Chișinău. Modernizarea armatei și întărirea parteneriatului cu NATO, priorități pentru viitor
Interferența străină și transparența instituțională sunt doar câteva dintre provocările în creștere care testează reziliența Republicii Moldova. Subiectele se regăsesc pe agenda primei ediții a Forumului de Securitate de la Chișinău. Securitatea rămâne o prioritate critică pentru țara noastră, au remarcat participanții la forum, subliniind că e nevoie, în acest sens, de modernizarea și dezvoltarea armatei naționale, dar și de întărirea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică.
„Pentru Moldova securitatea rămâne o prioritate critică. Nu suntem amenințați militar direct, dar oricum țara noastră se confruntă cu amenințări hibride fără precedent, care destabilizează societatea, subminează instituțiile democratice, încercând permanent să ne abată de la calea noastră europeană. Strategia de securitate națională pentru anul 2023 identifică Rusia drept actor principal în ceea ce privește amenințările hibride, campanii de dezinformare, manipulare politică și propaganda”, susține directorul executiv al IPRE, Iulian Groza.
În această strategie, însă, se vorbește mai puțin despre cea mai eficientă soluție care ar putea să garanteze securitatea față de pericolul rusesc, a remarcat analistul politic, Anatol Țăranu.
„Aderarea la Uniunea Europeană cu adevărat ridică gradul de reziliență a Republicii Moldova, dar nu este o garanție absolută a securității Republicii Moldova. Doar aderarea la NATO ar putea să ne pună sub această umbrelă a securității garantate care ar evita un pericol existențial pentru Republica Moldova, care vine din partea acelora care încearcă să restabilească imperiul care se dărâmă”, a menționat analistul politic Anatol Țăranu.
„NATO e o alianță defensivă, o alianță pentru pace care, timp de 75 de ani, a menținut pacea în Europa prevenind orice război și orice atac la adresa țărilor membre. Deci spiritul în care are loc acest parteneriat cu Republica Moldova este tocmai spiritul menținerii păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.
În contextul interferențelor rusești în alegeri, Republica Moldova trebuie să gândească o strategie de pregătire pentru următorul scrutin, iar NATO este gata să o ajute, dar o poate face doar la cererea Chișinăului, spun reprezentanții Alianței Nord-Atlantice.
„Mesajul nostru este clar: Suntem gata să lucrăm îndeaproape cu Republica Moldova pe probleme precum combaterea dezinformării, reziliența instituțională și altele. Dar, din nou, sprijinul va avea loc la solicitarea Republicii Moldova și cred că primul pas este al Republicii Moldova - să învețe lecțiile de la alegerile trecute”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, Jean-Charles Ellermann Kingombe.
Colaborarea cu partenerii internaționali este esențială, însă pentru gestionarea provocărilor actuale, țara noastră mărește, treptat, investițiile în apărare.
„Tu vrei să fii ajutat de parteneri, dar mult contează să demonstrezi tu, ca țară, că din resursele tale investești. A fost creșterea aceea fără precedent în bugetul pentru Ministerul Apărării, am beneficiat de European Peace Facility, acum sunt în desfășurare lucrări de construcție a acelui orășel militar”, a relatat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Depistarea unor ținte mici precum dronele, pe care nu le depistează în prezent radarul francez de monitorizare, este o altă prioritate în domeniul securității. În acest sens, cu finanțare europeană, Republica Moldova va cumpăra un alt radar de supraveghere aeriană.
„Următorul radar este în proces de confecționare, achiziția deja a fost inițiată de Uniunea Europeană în cadrul programului European Peace Facility. Livrarea urmează să aibă loc la sfârșitul anului 2025. Definitiv al doilea radar vine cu niște performanțe mai avansate și va avea o capacitate mult mai mare la nivel de depistare, precum și raza de acțiune”, a precizat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Forumul de Securitate din Republica Moldova, aflat la prima ediție, reunește, timp de două zile, la Chișinău oficiali și experți din Republica Moldova, România, Ucraina, dar și din alte state din regiune.