Social

Ministrul Educației dă asigurări că angajații din sistemul educațional își vor primi salariile la timp. Ce spun profesorii

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, a dat asigurări că toți angajații din sistemul educațional din Chișinău își vor primi salariile la timp și că nu există motive de îngrijorare. Potrivit ministrului, reprezentanții Primăriei Chișinău au creat în mod intenționat o criză artificială lansând speculații și informații false precum că profesorii și educatorii din capitală riscă să rămână fără salarii și premii în ajunul sărbătorilor pentru că Guvernul nu ar fi transferat bani municipalității.

Dan Perciun a menționat că Primăria Chișinău a cheltuit până acum 80 la sută din bugetul pentru educație. Cele 20 la sută rămase sunt mai mult decât suficiente pentru a achita salariile angajaților din educație. Numai că e nevoie de o redistribuire a fondurilor economisite pentru alte cheltuieli.

Doar pentru energie și servicii comunale ar fi o rezervă de 138 de milioane de lei, pe când pentru salarizare ar fi nevoie de 115 milioane. În plus, guvernul urmează să mai aloce 37 de milioane de lei, în urma rectificării bugetare.

Ministrul a mai precizat că a avut astăzi discuții constructive cu reprezentanții primăriei la Ministerul Finanțelor și că acestea vor continua vineri.

„Eu mizez că într-un final Primăria va fi suficient de deschisă să abordeze constructiv această situație și să implementăm această soluția discutată și cu Ministerul Finanțelor împreună cu ei. Deci nu văd nici o probabilitate că o să avem o problemă pe salarii în acest an sau anul viitor așa cum nu am avut și nu vom avea”, a declarat Perciun.

Luni, la ședința operativă a Primăriei, șeful adjunct al direcției educație Andrei Pavaloi a declarat că circa 7000 de angajați din instituțiile educaționale din capitală riscă să rămână în ajunul sărbătorilor de iarnă fără salarii și prime din cauza deficitului bugetar. Iar direcționarea banilor de la alte capitole de cheltuieli ar fi problematică.

„În sensul în care autoritățile centrale ne vorbesc despre anumite economii, ele nu pot fi folosite pentru că cel mai probabil s-a văzut pe sistemul de economie, dar nu s-a luat în calcul că acești bani sunt contractați și urmează să fie transferați către agenții economici care prestează anumite servicii. La final de an nu vom dispune de surse financiare pentru transferarea salariilor și premiilor către angajații noștri”, a declarat Pavaloi.

Disputa dintre municipalitate și guvern este urmărită cu îngrijorare de unii profesori de la Liceul „Miguel de Cervantes Saavedra”.

„Am auzit aseară, cred că și pe alți profesori nu îi bucură ca cineva să primească salariul, iar cineva nu. Ar trebui ca statul să facă în așa fel ca toți să primească salariul. Asta nu depinde de noi, depinde de cei care sunt la conducere și foarte mult sperăm că o să hotărască această problemă”, a declarat Iulia Calin, profesoară de istorie și educație pentru societate.

„Consider că disputa care a apărut la momentul de față în mediul online legată de salarizarea profesorilor este doar o provocare pentru că la nivel de stat se ține de remunerarea celor care muncesc și mai ales a profesorilor pentru că este o muncă nobilă. Este o declarație politică nejustificată, la nivel de stat alocarea bugetului ține cont de toate domeniile în care trebuie să se facă investiții, remunerări. Cred că s-a luat în calcul remunerarea pentru tot parcursul anului 2024 sau poate și 2025 pentru că în pedagogie începe din 2024 până în 2025. Și consider este mai mult o viziune politică decât o realitate”, a menționat Marcan Elena profesoară de istorie și geografie.

Directoarea instituției Rodica Postu crede că ar fi vorba despre jocuri politice.

„La momentul de față nu pot să mă expun dacă au fost transferați acești bani și care este suma reală transferată. După părerea mea este o discuție politică, un joc politic și până la urmă sunt sigură că Guvernul împreună cu Primăria vor găsi un compromis și profesorii noștri vor primi la timp salariul”.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an, bugetul pentru educație al Chișinăului constituie 4,14 miliarde de lei, dintre care 85 la sută sau 3,51 de miliarde au fost transferați din bugetul de stat, iar 620 de milioane de lei au fost alocați de Primărie.

Citește mai mult