Economic

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, invitat de Gazprom la Sankt-Petersburg

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că a primit o invitație din partea Gazprom pentru a participa la discuții la Sankt-Petersburg privind asigurarea cu gaze. Parlicov spune că deocamdată nu știe exact dacă va merge întrucât trebuie să discute cu premierul Dorin Recean despre această deplasare. Ministrul a mai spus că va face tot posibilul ca cetățenii din Republica Moldova să fie asigurați în sezonul rece cu gaze naturale.

„Am primit săptămâna asta invitația de la Gazprom să vin la discuții în Sankt-Petersburg, subiectul este foarte sensibil. Urmează să coordonăm cu premierul vizita și pozițiile, dar vom face tot ce depinde de noi pentru a avea această asigurare că fluxurile de gaze sunt stabile și consumatorii sunt asigurați și este stabilitate și în regiunea transnistreană”, a declarat Parlicov.

Referindu-se la tarifele pentru gazele naturale din 2025, Victor Parlicov a menționat că de la 1 ianuarie prețurile vor fi influențate de piața bursieră.

„În pofida faptului că factorii fundamentali vorbesc despre faptul că prețurile ar trebui să scadă, panica legată de 1 ianuarie continuă să împingă prețurile în sus, și asta oricum afectează și prețurile și prognozele cu care operează ANRE. ANRE sunt cei care aprobă tarifele, ei știu când trebuie să intervină, dar într-adevăr data din 1 ianuarie creează foarte multe incertitudini în acest sens, nu doar în Republica Moldova, dar și pe piața europeană”, a menționat Victor Parlicov.

Precizăm că Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acordului privind tranzitul de gaze naturale către Europa, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului.

Amintim că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova, mai exact în regiunea transnistreană. Deși țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde în mare parte de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Citește mai mult