Forum de Securitate la Chișinău // Securitatea electorală și reziliența democratică la parlamentare, subiectele cheie
Securitatea electorală și reziliența democratică în alegerile parlamentare de anul viitor au fost discutate la prima ediție a Forumului de Securitate, desfășurat la Chișinău. Pentru a nu admite corupția electorală este nevoie de un efort conjugat dintre autoritățile electorale, instituțiile de drept, dar și cetățeni, ne-a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
„Cetățenii trebuie să conștientizeze că un vot vândut nu este un vot autentic. Și un alt moment a fost, ca sugestie, ca să lucrăm mai mult în direcția dezvoltării unei culturi politice. Totuși, partidele politice trebuie să promoveze competiție de idei, competiție de programe și competiție de ce ar face ei bun pentru Moldova, pentru cetățenii țării. Și nu o luptă bazată pe persoane sau pe anumite animozități sau pe a ieși în evidență, arătând, de fapt, neajunsurile unui alt actor politic”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.
Amenințarea Federației Ruse la adresa integrității procesului electoral al Republicii Moldova a fost tema mai multor discuții la forumul de securitate, iar una dintre principalele concluzii a fost că Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor pentru a face față provocărilor, a precizat expertul Mihai Isac.
„Este o concluzie generală că Republica Moldova are nevoie de sprijinul Uniunii Europene, așa cum și Uniunea Europeană are nevoie de sprijinul Republicii Moldova pentru a combate împreună aceste amenințări. Desigur, anumite discuții vor continua între experți și între oficiali, dar este nevoie de crearea unui climat de discuții și pe scena publică, și în societatea civilă, și nu numai, pentru ca și populația din Republica Moldova să înțeleagă că orice cedare a dreptului de a vota, orice viciere a procesului electoral reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și la adresa viitorului nostru”, a menționat expertul Mihai Isac.
După scrutinul prezidențial și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, despre care afirmă că au fost fraudate printr-o schemă fără precedent de cumpărare a voturilor, autoritățile de la Chișinău au promis mai multe măsuri, inclusiv legislative.
Cel mai important mesaj al evenimentului este că Republica Moldova începe să se gândească la cât de importantă este securitatea și apărarea în contextul războiului de la hotar, dar și a celui hibrid, care este tot mai resimțit în țara noastră, a precizat directorul executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.
„Pe agenda discuțiilor regionale în domeniul securității, eu cred că, iată, începem să fim prezenți. Sperăm foarte mult ca rezultatele acestui forum să ajute la diferite procese de politici, de luare a deciziilor, la întărirea securității și rezilienței noastre ca stat care își dorește să fie parte a Uniunii Europene, un stat care este afectat de o agresiune de natură hibridă din partea Federației Ruse, un stat care este permanent supus riscurilor de securitate, fiind în vecinătatea acestui război dus de Rusia împotriva Ucrainei, și cum putem împreună, cu partenerii noștri, cu aliații noștri, să ne întărim apărarea, securitatea în anii care urmează”, a relatat directorul executiv al IPRE, Iulian Groza.