Dorin Recean: Atât timp cât regiunea transnistreană va avea gaz, malul drept va fi asigurat cu energie electrică la tarife mai mici
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, are de discutat cu cei de la Gazprom mai multe subiecte ce țin de aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene, în contextul invitației la Sankt-Petersburg. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
Livrarea gazelor naturale ruse către Republica Moldova, mai exact către regiunea transnistreană, prin intermediul unei rute alternative în cazul în care Ucraina va sista tranzitul, începând cu 1 ianuarie 2025, este unul dintre subiectele pe care ministrul Energiei, Victor Parlicov, urmează să-l discute cu reprezentanții Gazprom. La fel, Parlicov trebuie să prezinte Gazprom-ului schimbările de management de la Moldovagaz. Recean vorbește despre mai multe scenarii în cazul în care Gazprom nu va prelungi livrările de gaze.
„Se pot întâmpla diferite scenarii prin care fie infrastructura de gaze naturale în Ucraina este afectată, fie că nu se mai permite tranzitul de gaze, există și rute alternative pe care acest gaz poate să ajungă în stânga Nistrului, adică în Republica Moldova, și ăsta este un subiect pe care ministrul Parlicov trebuie să-l discute cu cei de la Gazprom. Un alt subiect pe care trebuie să-l discute este schimbările de management de la Moldovagaz și să coopereze cu membrii consiliului observator din partea Gazprom-ului ca aceste schimbări să devină efective.”
Dorin Recean a explicat de ce este nevoie ca regiunea transnistreană să fie asigurată cu gaze naturale. Acesta spune că, atât timp cât regiunea va avea gaz, malul drept va fi asigurat cu energie electrică la tarife mai mici.
„De ce este importantă livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului? Pentru că din acele gaze naturale se produce energie electrică pentru malul drept și de asta avem nevoie de tarife curente la energia electrică. De asta este important să protejăm acest interes al cetățeanului nostru și să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru ca gazele naturale în stânga Nistrului să ajungă și noi să primim electricitatea la acest preț.”
În cadrul emisiunii, Dorin Recean a mai anunțat că în Republica Moldova ar putea fi construită o centrală electrică și că există interes din partea investitorilor pentru construcția acesteia. Potrivit premierului, în prezent, la nivel de țară, se atestă o creștere la energia regenerabilă.