Recomandările Băncii Mondiale pentru o creștere economică durabilă în Republica Moldova
Accelerarea investițiilor, creșterea productivității, reformarea instituțiilor publice și crearea de noi locuri de muncă în diverse sectoare sunt doar câteva dintre măsurile pe care ar trebui să le întreprindă Republica Moldova pentru a-și crește durabil economia și pentru a alinia standardele de viață la cele europene. Recomandările se regăsesc în noul raport al Băncii Mondiale privind economia moldovenească.
Economia Republicii Moldova poate să avanseze cu pași mai rapizi, dar ca acest lucru să se întâmple țara noastră trebuie să acționeze pe mai multe direcții și să dezvolte capitalul uman, a precizat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, care a prezentat concluziile Memorandumului Economic de Țară.
„Principalul punct aici este că nu există soluție ideală și, dacă se dau facilități la un sector, nu se vor produce motoare de creștere pe termen lung, dar trebuie să se facă niște reforme mai generale. Trebuie să lucrăm cu capitalul uman, fortificarea colaborării între companiile private și instituțiile educaționale, să se facă stimulente pentru reținerea profesioniștilor, apoi infrastructură. Aici putem să vorbim despre optimizarea procedurilor vamale și să investim. Trebuie să dăm atenție specială surselor renovabile de energie și a treia categorie este mediul de afaceri și promovarea investițiilor.”
Principala prioritate a autorităților de la Chișinău este dezvoltarea economică, iar sectorul privat joacă un rol esențial în acest demers. Tocmai de aceea avem o agendă de reforme ambițioase pentru a transforma Republica Moldova într-o țară în care este simplu să dezvolți afaceri, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Memorandumul Economic de Țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova este un document care ajută autoritățile să înțeleagă mai bine provocările economice actuale, a mai subliniat ministrul de resort.
„Acum, ca să vorbim concret despre anumite sectoare, sectorul industrial a fost ignorat, din păcate, în ultimele trei decenii în Moldova și nu e de mirare că, an după an, a fost oarecum în cădere liberă industria. Deci, ce avem noi acum? Avem o viziune clară privind sectorul industrial, cum îl putem reanima, pentru a majora contribuția sectorului industrial la PIB de la 8% la cel puțin 11% în următorii trei ani. Acesta este doar începutul și pentru asta noi am elaborat programul de dezvoltare industrială, în care avem o viziune clară privind parcurile industriale, am modificat legislația, am adoptat prima schemă de ajutor de stat și discutăm acum cu Ministerul Finanțelor privind detaliile”.
Și directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a subliniat sectoarele cheie unde mai este nevoie de lucrat.
„Dar cred că guvernul are un rol important aici, prin accentuarea a două aspecte-cheie. Primul fiind reforma sectorului întreprinderilor de stat și aici guvernul a introdus politica proprietăților de stat. Toate ingredientele se regăsesc în această politică, adică avem nevoie de multă transparență, digitalizarea proceselor în cadrul acestor întreprinderi de stat, limitarea ingerinței politicului, avem nevoie de parteneriate public-private de calitate, deci avem toate aceste puncte deja în documentul pe care l-am menționat. Avem nevoie de o cooperare mai bună între instituțiile de stat care sprijină sectorul privat, care se implică cu sectorul privat.”
În același timp, viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Petru Rotaru, a precizat că BNM este o instituție cheie pentru promovarea planului de creștere a economiei și că are câțiva piloni pe care se bazează.
„Primul pilon se referă la plăți. Avem acest sistem de plăți instant MIA, avem rezultate bune. Am început în februarie și avem peste 300 de mii de oameni care utilizează MIA, 700 de business utilizatori și acum trebuie să promovăm și să lucrăm cu băncile pentru a spori acest număr de utilizatori. Un alt obiectiv pentru Banca Națională este Open Banking. Open Banking pentru care avem toată legislația pregătită și începând cu februarie 25 vom începe să lucrăm, să împărțim Open Banking, care este o soluție foarte bună pentru afaceri, să facă plățile între diferite conturi”.
Precizăm că, din 1992, Banca Mondială a alocat peste 2 miliarde de dolari pentru peste 70 de operațiuni în Republica Moldova, acoperind domenii precum reforma de reglementare și dezvoltare a afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală și altele.