Economic

INTERVIU // Vadim Ceban: Continuăm discuțiile cu Gazprom și colegii din Ucraina, dar trebuie să fim pregătiți pentru alte scenarii

Este dificil de estimat fluctuațiile de pe piața energetică, însă un indicator important oferă un preț real de piață, care nu poate fi influențat nici de Gazprom, nici de Energocom, a declarat Vadim Ceban, președintele interimar al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Anterior, Ceban a avertizat asupra tendinței de creștere a prețurilor la gazele naturale, motiv pentru care se solicită majorarea tarifelor, însă a dat asigurări că se vor conforma deciziei de vineri a ANRE, indiferent care va fi aceasta.

Moldova 1: Începem cu tranzitul prin Ucraina. Potrivit contractului pe care îl are Moldovagaz cu Gazprom din 2021, este obligat Gazprom-ul să aducă gazele până la hotarul Republicii Moldova?

Vadim Ceban: Da, conform acordului sau prelungirii acelui contract din 2021, există obligația furnizorului de a transporta, furniza gaze naturale la hotarul dintre Ucraina și Republica Moldova. Sunt două puncte de interconexiune: este Alexeevka la nord și este Grebeniki care e la hotarele de est ale țării, în regiunea transnistreană. Așa prevede contractul, însă cu condiția ca, în cazul în care există capacități disponibile și partea tehnică este asigurată, să fie posibil transportul prin teritoriul Ucrainei.

Moldova 1: Adică o rută alternativă nu este luată în calcul în înțelegerea din 2021, dar au survenit poate anumite cereri de a fi anumite schimbări contractuale?

Vadim Ceban: În 2019, când am organizat pentru prima dată transportul de gaze naturale în regim revers transbalcanic, a existat un punct în contractul semnat pe un an, care includea și punctul de interconectare, precum și locațiile de unde puteam primi gaze naturale. Deoarece gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu era încă operațional, am avut posibilitatea de a primi gaze la Orlovka, Ucraina – Isaccea-Orlovka și până la Căușeni. Din punct de vedere al organizării juridice a acestui contract, există posibilitatea de a prelua gaze naturale inclusiv la punctul fie Ungheni, fie Isaccea-Orlovka-Căușeni. Totuși, pentru acest lucru, urmează să purtăm discuții în perioada următoare cu Gazprom, în cazul în care există dorința de a furniza aceste gaze.

Moldova 1: Dumneavoastră ați discutat la Sankt Petersburg anume despre tranzitul de gaze naturale prin Ucraina?

Vadim Ceban: Evident, am discutat și continuăm discuțiile cu colegii noștri de la Gazprom, cu colegii din Ucraina, cu implicarea Guvernului Republicii Moldova, respectiv a Ministerului Energiei, care împreună cu Energocom-ul purtăm aceste discuții. Este foarte important să reușim, într-o perioadă scurtă de timp, consider că în două - trei săptămâni, să organizăm o rută alternativă, în cazul în care există solicitarea respectivă din partea Tiraspoltransgaz. Aceasta se referă exclusiv la regiunea transnistreană și la dorința exprimată de Gazprom. În caz contrar, trebuie să fim pregătiți pentru alte scenarii.

Moldova 1: Dacă va fi o rută alternativă, înseamnă asta că se va mări și costul de transport. Cine își asumă aceste plăți?

Vadim Ceban: Despre aceste plăți am discutat și am menționat anterior și în corespondența noastră cu Gazprom, am menționat inclusiv în discuțiile cu colegii noștri din Transnistria, vorbesc de regiunea transnistreană, Tiraspoltransgaz. Și, evident, costurile trebuie să le suporte ei, mă refer la Tiraspoltransgaz.

Moldova 1: Contractul cu Gazprom nu funcționează pentru malul drept. Malul drept e aprovizionat din alte surse, dar vom ajunge și la achiziții, și la tarife, e o altă temă. Vreau să lămurim o chestiune. S-au vehiculat anumite zvonuri că am putea cumpăra pe malul drept gaze naturale direct de la Gazprom, e posibil acest lucru?

Vadim Ceban: S-a discutat și acest aspect, pentru a avea această posibilitate sau pentru ca furnizările de gaze naturale să fie efectiv organizate pentru malul drept, urmează să fie rezolvată problema cu tranzitul. Deci, fără rezolvarea acestei probleme nu este posibilă achiția nici pentru malul stâng, nici pentru malul drept. La acest moment, vă asigur că noi deja suntem deja la etapa finală de achiziție a gazelor naturale pentru sezonul rece. Am avut și astăzi achiziții pentru ianuarie, iar zilele trecute am achiziționat gaze pentru februarie și martie, acele volume care au mai rămas de procurat. De aceea, noi vom fi asigurați prin achizițiile prin bursă.

Moldova 1: Vreau să vă întreb, dacă această solicitare de majorare a tarifelor a fost o coincidență de fapt că a survenit în momentul în care și dumneavoastră și domnul Parlicov vă aflați la Sankt Petersburg?

Vadim Ceban: Nu, adresarea noastră, pe care am adresat-o la ANRE a fost semnată anterior. Doar a fost pus numărul de ieșire atunci când am primit solicitarea din partea regulatorului, și nu este nicio coincidență. Dacă vă referiți la partea juridică, noi procurăm gazele naturale, iar costul de achiziție al acestora, care intră în tarif, calculat de noi și aprobat de ANRE, se referă doar la achizițiile realizate prin bursă, într-un mod transparent, pe platforma Bursei Române de Mărfuri.

Moldova 1: E o presiune publică enormă acum și pe toți responsabilii din energie, din cauza faptului că s-a solicitat majorarea tarifelor. Din luna mai, Moldovagaz face aceste achiziții pe Bursa Română de Mărfuri din Republica Moldova, nu mai cumpără de la Energocom, așa cum era înainte. Și, iată, foarte multe critici au venit înspre Moldovagaz că achizițiile nu s-au făcut la timp sau au fost amânate și în acest fel s-a ajuns în situația ca să fie solicitată majorarea tarifului.

Vadim Ceban: Eu am adus special un grafic foarte important aici, pe care vreau să-l arăt. Iată data la care am început achizițiile de gaze naturale și cotațiile bursei de referință pentru achiziții. Mai exact, tocmai atunci când prețul era cel mai mic, am început aceste achiziții publice. Este vorba de luna iulie. Noi am început achizițiile din luna iulie. Ulterior, am cumpărat în luna august, însă în lunile mai și iunie prețurile nu au fost convenabile pentru a începe achizițiile. De aceea, luna iulie este punctul de referință. În plus, trebuie să luăm în calcul că în aprilie se finalizează perioada de scoatere din depozitele subterane a gazelor naturale și în luna mai începe injecția acestora în depozite pentru perioada de vară, în lunile mai-iunie. Istoric și din punct de vedere al prețului, perioadele iulie-august sunt cele mai potrivite pentru a începe achizițiile și stocarea gazelor pentru perioada rece a anului. Nu uitați că Moldovagaz procură gazele naturale doar pe platforma Bursei Române de Mărfuri. Dacă nu avem oferte, plasăm cererea de procurare și nu avem oferta de vânzare din partea traderilor, înseamnă că fie prețul pe care îl dorim pentru achiziționare este mic și nu găsim furnizori și traderi care pot livra...

Moldova 1: Dl Parlicov explica de ce unii traderi nu vor să lucreze cu Moldovagaz. Din cauza acționariatului Gazprom, mulți fug de Gazprom și de aceasta vin puține oferte sau puțini traderi răspund la ofertele Moldovagaz pe Bursa Română de Mărfuri.

Vadim Ceban: Nu este așa. Dl Parlicov a menționat că Moldovagaz nu poate procura la hotar, pentru că dacă vorbim despre procurarea la hotar, cum anterior procuram gaze de la Gazprom, acum, în locul importatorului, este Energocom, care este recunoscut de traderi. Atunci când există sancțiuni, mulți furnizori străini nu doresc să livreze gaze naturale la hotar către Moldovagaz. Dar, conform legii, avem obligația de a procura gaze pe platforme bursiere, iar două aspecte sunt esențiale aici: primul - prețul, care trebuie să fie cel mai competitiv, și al doilea - fiabilitatea furnizării acestora. Astfel, nu putem pune condiții furnizorilor care doresc să livreze. Trebuie să avem garanția furnizărilor și fiabilitatea acestora pentru a asigura că vom putea obține volumele necesare pe perioadele pentru care procurăm gaze naturale. De aceea la Bursa Română de Mărfuri nu avem nicio restricție, doar la hotar atunci când dorim să importăm gaze naturale sunt probleme ce țin de cunoașterea clientului sau de cunoașterea partenerului. Mulți traderi europeni, când văd Moldovagaz, nu vor să se implice în acest gen de tranzacții având în vedere că acționarul principal Gazprom, deși nu este sub sancțiuni ca furnizor, este o companie din Federația Rusă, iar acest lucru poate ridica anumite întrebări legate de transferurile de mijloace financiare și altele.

Moldova 1: Dacă e să ne referim la devierile tarifare pe care le-a acumulat Moldovagaz, ele au început să se adune undeva în septembrie – octombrie. Putea fi intuită cumva această majorare de tarif sau prevenită?

Vadim Ceban: Am menționat acest lucru și am informat inclusiv autoritățile competente. Este important de subliniat că, chiar dacă Moldovagaz acumulează aceste devieri, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne adresăm imediat regulatorului. Există un procent anumit, un anumit procent din cheltuielile sau venitul reglementat care poate fi mai mare sau mai mic, întrucât fluctuațiile pot merge atât în direcția majorării, cât și în direcția micșorării. Astfel, avem dreptul și obligația de a ne adresa regulatorului în acest sens. În perioada septembrie-octombrie nu au fost acumulate devieri, însă abia la finele lunii noiembrie am văzut că suntem într-o situație în care suntem obligați să ne adresăm regulatorului, conform legii, pentru aprobarea tarifelor noi.

Moldova 1: Deci, putea fi prevenită majorarea sau nu? Moldovagaz, de altfel, poate face stocuri de gaze naturale sau poate cumpăra gaze și să le stocheze în altă parte ca să le folosească mai târziu?

Vadim Ceban: Moldovagaz nu poate face acest lucru în Ucraina, deoarece nu suntem eligibili pentru piața angro din Ucraina. Dar, pentru a stoca gaze naturale în Ucraina, care dispune de depozite suficiente, este necesar să fim înregistrați acolo. Noi nu suntem înregistrați pe piața angro din Ucraina, deci nu avem acest drept, iar acest lucru presupune și anumite riscuri, care sper să fie rezolvate, care țin inclusiv de participarea noastră ca entitate care comandă servicii de transport, ceea ce reprezintă o problemă pentru Moldovagaz. Dar alți parteneri, traderi care pot stoca aceste volume în Ucraina sau în România, pot, la cererea noastră, când procurăm gaze naturale pentru o anumită perioadă, să le stocheze și ulterior să le furnizeze în perioadele următoare.

Moldova 1: Cum credeți, va accepta ANRE cererea Moldovagaz și ce veți face dacă nu va accepta această majorare de tarif pe care o solicitați?

Vadim Ceban: Vedem care va fi rezultatul ședinței de mâine, când este preconizată ședința ANRE. Consider, sper, să fie acceptată la nivelul solicitat de noi, chiar dacă există anumite rezerve din partea ANRE cu privire la aceste calcule, pentru că sunt diferite niveluri de presiuni, să fie alte tarife pentru consumatori. Ne vom supune deciziei regulatorului. Având în vedere experiența anterioară, nu ne-am adresat în instanță pentru anularea acestor decizii și ne vom supune, în continuare, deciziei regulatorului.

Moldova 1: Despre audierile care vor fi organizate la Parlament. Dumneavoastră ați vorbit cu colegii mei și spuneați că nu trebuie căutat vinovatul pentru că e greu să intuiești cum vor fluctua cotațiile la bursă. Dar, până la urmă, cine ar trebui să răspundă? Înțeleg că există și o răspundere politică, pentru că au fost promisiuni sau prognoze că nu au să crească prețurile la gazele naturale, dar cine ar trebui să poarte această răspundere pentru majorarea tarifelor când puțini se așteptau la acest lucru?

Vadim Ceban: Încă o dată. Odată cu implementarea pachetului energetic III, s-au schimbat regulile pieței. În prezent, nu avem contracte pe termen lung. Dacă vă amintiți, anterior aveam un contract cu Gazprom, iar achizițiile pentru malul drept se făceau pe baza unui contract pe termen lung. Acest contract includea o formulă bazată pe cotațiile petroliere, și o parte de 70/30% în funcție de sezon. În perioada de iarnă, fluctuațiile erau mai mici, iar vara erau mai mari, în funcție de cotația TTF, ceea ce aducea predictibilitate.

Acum, când participăm pe platforma bursieră de procurare a gazelor naturale, este foarte greu să prognozăm prețurile, chiar și pentru luna următoare. De exemplu, pentru luna iunie, am făcut trei runde de licitații și nu găseam oferte și nu au parvenit oferte din partea furnizorilor. De aceea, bursa este o realitate pe care nu o poate influența nimeni, nici factorul politic, pentru că există reguli stricte de funcționare pe piață.

În acest context, aș spune că perioada de procurare a gazelor pentru pregătirea către sezonul rece a fost una potrivită. Vom prezenta în cadrul audierilor parlamentare toate etapele și procesele, care trebuie corelate cu alți factori, precum capacitățile de transport și de depozitare. De asemenea, trebuie să luăm în considerare ce produs oferim și la ce preț, pentru ce perioadă. Este important și riscul asociat, atât pentru furnizori, cât și pentru cumpărători. Fiecare furnizor sau trader vrea să-și minimizeze riscurile, la fel și cumpărătorul, care nu vrea să cumpere la prețuri mari, ci mai degrabă la prețuri convenabile.

De aceea, este foarte greu de prognozat fluctuația prețurilor, însă este un proces transparent. Bursa este un indicator care oferă un preț just de piață, pe care nici Moldovagaz, nici Energocom nu îl pot influența. Prețul depinde de cerere și ofertă. Având în vedere că avem obligația de a achiziționa gaze doar la Bursa Română de Mărfuri și nu putem face achiziții la hotar, Energocom, ca partener viabil, ne-a asigurat cu volumele necesare în această perioadă prin cooperarea cu traderii internaționali, consider că Energocom ne-a oferit cele mai bune prețuri.

Moldova 1: Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să discutăm astăzi. Așteptăm și discuțiile din Parlament.

Citește mai mult