Economic

Directorul Departamentului stabilitate financiară la BNM: „Evoluția leului a fost zbuciumată, însă acesta continuă să fie stabil”

Timp de 31 de ani, leul moldovenesc a avut o evoluție destul de zbuciumată, dar continuă să fie stabil, a declarat directorul Departamentului stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Natan Garștea, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1, de Ziua monedei naționale, marcată în fiecare an pe 29 noiembrie.

A fost o istorie destul de zbuciumată, a fost o apariție dificilă, spectatorii mai în vârstă probabil țin minte perioada ceea de trecere de la rublele sovietice la cupoane, apoi la leu și cât de valoros era el inițial când s-a emis. Și azi e valoros, mai ales dacă-l ai. A fost o evoluție permanentă și ca stabilitate a valutei, fiindcă, dacă ne uităm la valutele din regiune, leul este unul dintre cei mai stabili pe parcursul ultimilor ani în pofida la toate furtunile prin care a trecut, dar și ca aparență – apar aceste monede comemorative noi. Au apărut monedele metalice, chiar sunt frumoase și interesante”, a menționat Natan Garștea.

Până acum, monedele comemorative puteau fi procurate doar prin băncile comerciale, iar de la începutul lunii decembrie acestea vor putea fi comandate și de pe site-ul BNM: „De obicei, sunt emise foarte limitate și de asta sunt extrem de valoroase pentru numismați și colecționari. Unele dintre ele sunt foarte scumpe pe site-urile de specialitate”.

În fiecare an, de Ziua monedei naționale, BNM desfășoară mai multe evenimente pentru copii și tineri.

Evenimentul de marcă este ”Drumul banilor”, care se organizează împreună cu BNM și băncile comerciale. Copiii, tinerii vin la BNM și vizitează muzeul băncii, unde pot vedea istoria leului, diferite bancnote și monede din diferite perioade, ascultă o lecție despre protecția banilor și nivelul de protecție, cum pot să identifice bancnotele false. E chiar interesant și după asta ei sunt preluați de mai multe bănci comerciale care povestesc ce se întâmplă cu banul după ce iese din BNM, ce poți face cu banii la o bancă și care ar fi instrumentele. Cu atât mai mult cu cât acum devin foarte accesibile creditele și împrumuturile și e important să știi când iei așa decizii la ce trebuie să acorzi atenție”, a explicat directorul Departamentului stabilitate financiară al BNM.

Amintim că leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993.

Începând de vineri, 29 noiembrie curent, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”, emisiunea anului 2024, din seria „Altele”.

În acest an BNM a lansat și Sistemul de Plăți Instant MIA, premieră în Republica Moldova. Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă doar în bază de număr de telefon.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult