Social

După decenii de muncă, lucrările de construcție a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" se apropie de final

La 30 de ani de când a fost pusă și sfințită piatra de temelie, lucrările se apropie de mult așteptatul final la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" a Mitropliei Basarabiei din sectorul Buiucani al capitalei. Chipurile Sfinților din biserica neamului au prins culoare divină datorită mai multor echipe de zugravi, care, pe parcursul anilor, au pictat în smerenie și rugăciune.

Înfrumusețarea bisericii cu pictură în stil bizantin a început în 2017. Am urcat și noi atunci pe schele la 25 de metri înălțime, unde Elena Pretuleac, o artistă din România, picta zile în șir sub cupola impresionantă. Cu aceeași dăruire au lucrat ulterior și alți zugravi. În această toamnă, lucrările au fost continuate de o echipă de zugravi din Botoșani în frunte cu diaconul Adrian Dundev.

„Noi am simțit că e pe sufletul nostru, pe duhul nostru, e starea noastră. Această muncă asupra chipurilor sfinților e o taină. E o lucrare - noi cu Sfinții și Sfinții cu Dumnezeu și Dumnezeu vine iar la noi, la pictori. O legătură tainică. Nu prea se învață la școală, se învață în timp”, a menționat Adriana Duncev, diacon.

„Aici sunt sfinții din tradiția noastră de la Hristos până acuma. Avem mai mulți, mai ales în partea aceasta, mai mulți sfinți români care au fost canonizați”, a spus Petru Buburuz, parohul bisericii.

Până când va fi inaugurată biserica mare, enoriașii frecventează biserica mică de la demisol.

„Aici noi totdeauna am găsit un suflu românesc. Aici suntem și cu Dumnezeu, și cu Biserica neamului nostru”;

„Această biserică și clădirea cea mare este istoria neamului nostru, istoria luptelor noastre pentru reunire. Așteptăm să fie un spațiu mai mare, să fie lume multă, lume frumoasă, credincioasă, cu o pictură minunată care se face acolo”;

„Preoții care sunt la noi sunt preoți extraordinari care se roagă tot timpul pentru popor și sunt împreună cu poporul”, au spus enoriașii.

„Este un simbol al deșteptării noastre naționale după '90 încoace. Mai ales pentru faptul că ctitoria ei a pornit-o Părintele Petru Buburuz arhicunoscut în lumea intelectuală prin contribuția la deșteptarea națională. Aici s-au jertvit, la altarul acestei biserici, persoane, personalități care au adormit cu gândul la reîntregirea neamului”, a menționat Viorel Cojocaru, protoiereu.

După finalizarea lucrărilor, lăcașul sfânt va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei.

„Eu am făcut-o la început ca o biserică în sectorul Buiucani care nu avea nicio biserică. Nu făceam nimic dacă nu erau oamenii. Oamenii s-au adunat în jurul unei idei, ideea de slujire lui Dumnezeu. Și lui Dumnezeu i-a plăcut și el e cu noi”, a relatat Petru Buburuz, parohul bisericii.

Se preconizează ca sfințirea Catedralei să aibă loc în 2025, când se vor împlini 100 de ani ai Patriarhiei Române.

Citește mai mult