VOX // Salariile în Republica Moldova sunt mici și nu acoperă cheltuielile. Ce venituri își doresc cetățenii
Câștigul salarial brut în trimestrul trei al acestui an a fost de peste 14.100 de lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu doar 0,3 procente. Cele mai mari lefuri sunt încasate de angajații din domeniul informații și comunicații, și activități financiare. Între timp, oamenii spun că nu prea sunt mulțumiți de veniturile pe care le au.
Cetățenii susțin că salariile în Republica Moldova sunt mici și nu acoperă cheltuielile. Aceștia susțin că, luând în calcul necesitățile pe care le au, și-ar dori un venit între 10 și 20 de mii de lei.
„S-ar putea mai mult, că prețurile sunt foarte mari și nu ajunge. Eu sunt curier și depinde, dacă nu am lucrat, eu nu am, depinde. Aceasta e minusul. Cel puțin măcar 16-18 mii ca să poți măcar cât de cât și aceasta tot cât de cât. Dacă am patru copii, 16 mii tot nu ajunge, de îmbrăcăminte”;
„Cel puțin 20 de mii să fie salariul. Dacă ai copii, chiar și mai mult”;
„Sigur că nu sunt mulțumită. Este un om mulțumit? Depinde de profesie, dar nu tare mulțumită, deoarece trebuințele noastre și cheltuielile noastre. De exemplu, un copil minor să-l întreții e foarte mult și dacă ai doi - trei, plus alimentația și comunalele. Dezamăgire totală. Măcar un salariu de 20 de mii să fie”;
„Trebuie de calculat - prețurile pentru produse, servicii comunale, îmbrăcăminte, încălțăminte. În jur de 10 mii de lei. Aceasta este părerea mea”.
Oamenii susțin că cei mai mulți bani din veniturile acumulate sunt cheltuiți pe mâncare, servicii comunale și pe copii.
„Păi, sincer să fiu, pe produse alimentare și deja personal”;
„Pe cumpărături acasă, produse, cadouri acum de sărbători, vacanțe, haine, ca fetele - unghii, gene”;
„Pe produse, comunale, pe copii”;
„Mâncare și locuință. Puțin și pentru distracție”.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în trimestrul trei al acestui an, cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în sectorul informației și comunicațiilor - 34 de mii de lei.
Urmează finanțe și asigurări, cu un venit de aproape 26 de mii de lei, și sectorul energetic, cu peste 21 de mii de lei. De asemenea, în administrația publică venitul mediu brut a constituit în jur de 15,6 mii de lei.
La polul opus, sunt veniturile înregistrate în domenii precum alimentația publică, agricultura sau arta. În acest caz, este vorba de lefuri între 9,5 și aproape zece mii de lei. Puțin mai mult se înregistrează în domeniul învățământului. Mai exact, un salariu mediu de peste 11 mii de lei.