Venituri, dar și cheltuieli mai mari, în 2025: Proiectul legii bugetului de stat, publicat
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor a fost publicat. Guvernul estimează venituri de 71,5 miliarde de lei și cheltuieli de peste 85 de miliarde, cu un deficit de aproape 14 miliarde de lei. Documentul mai prevede creșteri pentru dezvoltare regională și reduceri, pe de altă parte, pentru Fondul Rutier și cel de reducere a vulnerabilității energetice. Creștere economică va înregistra 3%, în 2025, conform prognozelor autorităților, iar inflația anuală - 5%. Documentul urmează să fie aprobat de Guvern, după care - examinat în Parlament.
Așadar, pentru anul viitor, se așteaptă ca veniturile bugetului de stat să fie de 71,5 miliarde de lei, adică cu 4,5 miliarde de lei mai mult față de 2024. Cheltuielile sunt estimate la peste 85 de miliarde, mai mari față de acest an cu mai bine de trei miliarde de lei. Astfel, se așteaptă un deficit de aproape 14 miliarde de lei, adică patru procente din PIB. Acesta va fi finanțat în mare parte din surse interne.
În document sunt prezentate și alocațiile pentru scopurile specifice. 1,7 miliarde de lei sunt preconizați pentru Fondul Rutier, mai puțin cu 300 de milioane față de acest an. Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural rămâne la același nivel - 1,7 miliarde de lei. Pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice sunt preconizați peste un miliard și jumătate de lei, cu circa 800 de milioane de lei mai puțin față de acest an. În schimb, pentru dezvoltarea regională și locală sunt planificați cu 120 de milioane de lei mai mult, adică 701,5 milioane de lei. Cu aproape nouă milioane de lei crește fondul de finanțare a partidelor din Bugetul de stat. În acest sens sunt estimați puțin peste 62 de milioane de lei.
Fondul de susținere a populației, creat pentru finanțarea programelor cu destinație specială în domeniul asistenței sociale, va fi de puțin peste trei milioane de lei. Comparativ cu anul 2024, acesta e în scădere cu aproape 1,7 milioane de lei.
În document este prognozat că, anul viitor, economia va crește cu 3 procente. Tendința se va menține pozitivă și în anii 2026 și 2027 - 3,3% și, respectiv, 3,7 la sută. Rata anuală a inflației se va menține în ținta de cinci la sută cu mici variații. Documentul urmează să fie aprobat miercuri în Guvern, după care, va fi remis în Parlament pentru examinare și votare.