Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, aprobat de Guvern. Majorări de salarii, o sarcină prioritară în 2025
Creșterea salariului minim cu 500 de lei, majorări de salarii pentru profesori, medici și unii angajați ai Ministerului de Interne sunt câteva dintre prevederile proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2025, care a fost aprobat astăzi de Guvern și va fi înaintat Parlamentului.
Creșterea treptată a veniturilor cetățenilor și extinderea sprijinului pentru categoriile vulnerabile sunt printre obiectivele bugetului pentru anul viitor, a precizat ministra Finanțelor, Victoria Belous.
„Creșteri salariale de circa 10% pentru pedagogi și pentru personalul din subordinea MAI, sistemul național de penitenciare și Inspectoratul Național de Probațiune. Creșteri cu circa 15% pentru personalul medical, majorarea salariului minim în sectorul bugetar de la 5000 la 5500 de lei, majorarea valorii de referință pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar de la 2100 la 2200 de lei, asigurarea alimentării elevilor din clasele a V-IX-a din instituțiile de învățământ secundar din 1 septembrie 2025”, a declarat Belous.
Ea a mai menționat că documentul prevede și majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acordarea, în perioada de iarnă, a compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, celor mai vulnerabili consumatori.
„De asemenea, majorarea cuantumului pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani la momentul stabilirii pensiei, indexarea, majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranilor de război”, a mai spus ministra Finanțelor.
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede venituri estimate la peste 71,5 miliarde de lei, sau cu 6,8% mai mult decât în acest an, iar cheltuielile sunt estimate la 85,5 de miliarde de lei. Deficitul bugetar ar urma să fie de 13,8 miliarde de lei. Nivelul ridicat al deficitului demonstrează că finanțarea economiei este asigurată în mare parte în baza contractării creditelor de către Guvern, a afirmat directorul Centrului analitic „Economica”, Marin Gospodarenco.